Vélemény

Heckenast László: Stratégiai magyar és lengyel vétó

„A közös hitel folyósításának jogállami feltételekhez kötése azonban olyan, mintha egy társasház hitelt venne fel a homlokzat felújítására, aminek a rá eső részét minden tulajdonosnak fizetnie kell, de az egyes lakók lakása előtti falat csak akkor vakolnák újra, ha év közben rendesen takarítják a lépcsőházat. Hogy mi az, hogy »rendesen«? Azt majd a tulajdoni hányad kétharmadát képviselő lakók később megmondják. Egyetlen felelősségteljes ügyvéd sem engedné, hogy az ügyfele ilyen szerződést írjon alá.

Egy pénzügyi követelés jogszerűségének ténye persze még korántsem jelenti azt, hogy azt a követelő rövid időn belül meg is kapja – aki pereskedett már életében, az jól tudja ezt. Jelen esetben azonban Magyarországnak kevésbé, vagy legalábbis kevésbé sürgősen van szüksége az újraindítási alapra, mint az unió déli tagállamainak, hiszen Magyarország jelenleg hitelképes mind a belföldi (lásd szuperállamkötvény népszerűsége), mind a nemzetközi pénzpiacon, ahonnan most alacsony kamattal, politikai/ideológiai feltételek nélkül tud a gazdaság élénkítéséhez szükséges pénzhez jutni. Igaz, hogy az EU-s hitel részben nem visszatérítendő lenne, de Brüsszel és az Európai Parlament eddigi attitűdjéből aligha feltételezhető, hogy ne akarnának ebből minél több pénzt visszatartani. Vagyis a pénz­piaci hitelek jóval kiszámíthatóbbak, ráadásul ezek esetében attól sem kell tartani, hogy nem fordíthatók a klasszikus megszorító politikával szembemenő »unortodox« intézkedésekre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Foto: origo.hu

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Bohár Dániel: A világbéke kimaradt

tk_arpad

Bayer Zsolt: Seattle belvárosa és a Capitolium

tk_arpad

Karikó Katalin: „Most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás”

cs3_admin

Hámori Tamás: Újhelyi képviselő úr kijelentette, a kormány nem “az emberek” valódi gondjaival foglalkozik

cs3_admin

Hámori Tamás: Párhuzamos valóság – kétszer

cs3_admin

Orbán Viktor: Európa nem hódolt be

cs3_admin

Bayer Zsolt: Egyszer volt, hol nem volt

cs3_admin

Néző László: Teljes önfeladás

cs3_admin

Deák Dániel: Jogállamiság igen, politikai nyomásgyakorlás nem!

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább