Belföld Gasztro

Amiről soha nem beszélünk – Ezek a csokoládé jótékony hatásai

Stack of assorted chocolate with cocoa and cocoa beans on black background

A csokoládéról köztudott, hogy isteni csemege, amiért a legtöbb ember odavan. Amellett, hogy nagyon finom, a hangulatunkra, a közérzetünkre is jótékony hatással van. Ha valaki szomorú, rossz passzban van vagy éppen egy szakítást próbál átvészelni a csokoládé elengedhetetlen kellék. Most kiderül, hogy a csokoládé amellett, hogy finom kedélyjavító, valódi orvosság is egyben, rengeteg jótékony hatással.

A csokoládéról amellett, hogy rendkívül ízletes, legtöbbször az jut eszünkbe, hogy hizlal, hogy nem tesz jót a bőrnek, árthat a fogaknak, akár cukorbetegséget is képes előidézni. Ez mind igaz lehet abban az esetben, hogy tejcsokoládét vagy alacsony kakaó tartalmú csokikat fogyasztunk, viszont az étcsokoládé fogyasztása, főként azoké, amelyek legalább 70 százalékban kakaót tartalmaznak, igenis jó hatással lehet a szervezetünkre, a fizikai és a mentális egészségünkre egyaránt.

A mértékletesség természetesen ebben az esetben sem elhanyagolandó, a minőségi csokikat sem szabad habzsolni, bár azokat sokkal nehezebb is, hiszen egy-két kocka után annyira eltelítenek, hogy általában nem is kívánunk belőle többet.

A csokoládé a Theobroma kakaófa magjából készül, amit fermentálnak, finomra őrölnek, pörkölnek. Az őrölt kakaó kakaóvajból és a kakaómag őrölt részecskéiből áll. A kakaó elsődleges és legfontosabb hatóanyagai a polifenolok és a metilxantinok, amelyekről több tanulmány is bebizonyította, hogy a szervezetben rendkívüli hatást képesek kifejteni.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a stresszt és jó hatással van a memória működésére, mivel a csokoládé hatóanyagainak hatására javul az izommemória és könnyebben sajátítunk el új képességeket. Sőt a keserűcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása miatt az agyrázkódást szenvedők számára is hatékony segítség lehet.

A csoki nemcsak a memóriát tartja fiatalon, hanem a bőrünket is, mivel öregedésgátló hatással is bír, képes megújítani a sejteket. A benne található antioxidánsok pedig elpusztítják a szabadgyököket. Ami érdekes információ, hogy a csokoládé legalább annyi antioxidánst tartalmaz, mint némelyik gyümölcs, így a magas kakaótartalmú csokikat bátran fogyaszthatjuk.

A szívre és a vérkeringésre is pozitívan hat, egy tanulmány szerint az étcsokoládé képes visszaállítani az erek rugalmasságát és segít abban, hogy a vérsejtek ne tapadjanak a véredény falához, így megakadályozza, hogy eltömődjenek az artériák. A kakaó polifelon tartalmának köszönhetően már napi pár kocka magas kakaótartalmú csokoládé javít a vérnyomáson, szabályozza a vércukorszintet és alacsonyan tartja a koleszterinszintet.

Bármilyen meglepő az étcsokoládé vigyáz az alakunkra is, nagyszerű segítség lehet fogyókúra esetében. Ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka étcsokoládét teszünk a nyelvünkre és hagyjuk azt szétolvadni, telítettség érzése fog rajtunk eluralkodni, így nem fogjuk degeszre enni magunkat és kevésbé vagy egyáltalán nem fogjuk kívánni a habosbabos desszerteket sem.

Aki családbővítésen gondolkodik, fontos információ lehet, a csokoládé magas cinktartalma segíti a spermaképződést, így a férfiak bátran fogyasszanak belőle.

Forrás: life.hu, Kiemel kép: envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor