Belföld

Megnyílt a legkisebb gazdálkodókat segítő vidékfejlesztési pályázat

Agriculture of lettuce

Az Agrárminisztérium (AM) a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési programban 15 000 eurónak megfelelő forintnyi, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

    A 2,5 milliárd forint keretösszeggel megjelent – Mezőgazdasági kisüzemek támogatása felhívásban – támogatási kérelmet olyan őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiaknál székhelye, már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségekben volt.
    A támogatás igényelhető eszközvásárlásra, gépbeszerzésre, ültevénytelepítésre, állatvásárlás vagy kézműves élelmiszerelőállító tevékenységükhöz kapcsolódó üzemfejlesztésre. A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség.
    Kiemelték, a támogatást igénylőnek igazolnia kell, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró STÉ (Standard Termelési Érték), de legfeljebb 6000 euró STÉ értékű termelési potenciállal kizárólagosan rendelkezett, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és termékfeldolgozásból. Példaként említették, hogy a 3000 eurónyi STÉ hozzávetőlegesen 2 hektár gyümölcsültetvényt, 1000 négyzetméteren zajló szamócatermesztést vagy mintegy 50 kecske tartását jelenti. Az STÉ számításához használható kalkulátor a http://www.nak.hu/ste-kalkulator oldalon érhető el.
    A támogatást igénylőnek az üzleti tervében vállalnia kell, hogy legkésőbb a Támogatói okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 euró STÉ üzemnagyságot vagy a mezőgazdasági termelésből és feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.
    A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forint összegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány támogatás, amelyet két részletben folyósítanak. A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, így a Támogatói okirat kiküldése után a kifizető ügynökség automatikusan utalja a támogatás 75 százalékát. A fennmaradó összeget pedig az üzleti tervben vállalt kötelezettségek teljesítése esetén benyújtott kifizetési kérelemkor.
    A kötelező képzésen való részvételt a záró kifizetési kérelem benyújtásáig teljesíteni kell, amely a kedvezményezett számára térítésmentes. A felhívásra beérkező támogatási kérelmeket egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján bírálják el. Előnyben részesülnek azok a projektek, amelyeknél például cél a magasabb élőmunka igényű termékszerkezet kialakítása vagy a megvalósítási hely valamely hátrányos helyzetű térségben helyezkedik el.
    A támogatási kérelmek benyújtására november 6-ától szakaszosan 2021. december 17-ig lesz lehetőség. A benyújtásra nyitva álló első szakasz november 20-áig tart, azonban a támogatási kérelmeket előreláthatólag 2021-ben is be lehet majd nyújtani. A pályázati felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el. A támogatási kérelmet kizárólag ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be a Magyar Államkincstár www.mvh.gov.hu elektronikus felületén.

MTI

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jövő héttől indul a vakcinainfo.gov.hu

cs3_admin

Elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész

cs3_admin

Kigyulladt egy autó Lakitelken

cs3_admin

Kigyulladt egy családi ház Kiskunhalason, szinte mindene odaveszett a háromgyermekes családnak

cs3_admin

Még mindig magas a kórházban kezeltek száma

cs3_admin

Melegebb volt az átlagnál az idei ősz

cs3_admin

Csok mellett is igényelhető az otthonfelújítási támogatás

cs3_admin

Ingyenes online nyílt napok a középfokú iskolaválasztásról

cs3_admin

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább