Belföld

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Falusi civil alapból

Csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Magyar falu programon belül működő Falusi civil alapból összesen ötmilliárd forint értékben – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten.

    Gyopáros Alpár sajtótájékoztatón felidézte: idén az ötezer lakos alatti településeken működő civil szervezetekkel bővült a program kedvezményezetti köre, amelyek számára tavasszal írtak ki pályázatot.
    Tájékoztatása szerint az érintett szervezetek választhattak, hogy hatmillió forintig ingatlanfejlesztésre, kétmillió forintig gépjármű-beszerzésre, szintén kétmillió forintig egyéb eszköz beszerzésére vagy programok, rendezvények megvalósítására pályáznak ugyancsak kétmillió forint erejéig.
    A kormányzat ötmilliárd forint értékben támogatja 1572 kistelepülésen működő civil szervezet egy-egy nyertes pályázatát – közölte a kormánybiztos.
    Mint kiemelte, így minden második településen található nyertes civil szervezet.
    A kormánybiztos szólt arról is, hogy az érintett szervezetek nagyjából ugyanakkora arányban pályáztak az egyes tevékenységek támogatására, a pályázatban vállaltakat 2021 év végéig kell megvalósítaniuk. A nyertes pályázatokat a kormany.hu oldalon teszik közzé pénteken kora délután.
    Gyopáros Alpár hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzatok és az egyházak mellett a falusi civil szervezetek is kulcsszerepet játszanak kistelepülések életében, “a közösségi élet motorjai”. A kormány éppen ezért kívánja segítni pályázati kiírásokkal a tevékenységüket – közölte.
    Beszámolt arról, hogy a Magyar falu program keretében idén bejelentett 22 pályázati kiírásból már a tízedikben tudtak eredményt hirdetni.
    Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a Falusi civil alapnak köszönhetően olyan forrásokhoz is hozzájuthattak a civilek, amelyekhez korábban nem.
    A Falusi civil alap nagyon hasznosan egészíti ki a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati rendszerét – hangsúlyozta, majd emlékeztetett: október 12-én írták ki a jövő évi NEA-pályázatokat, amelyekben “soha nem látott mennyiségű forrásra”, 9,3 milliárd forintra, 2022-ben pedig 10,5 milliárd forintra lehet majd pályázni.
    Szalay-Bobrovniczky Vince jelezte, hogy az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek számára a Falusi civil alap mellett NEA kiírásai is rendelkezésükre állnak. A szakmai és működési pályázatok november 11-éig vannak nyitva, november 12-én pedig kiírják az egyszerűsített pályázatokat – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, aki megjegyezte, hogy utóbbi keretét 200 ezerről 300 ezer forintra emelték.     A helyettes államtitkár utalt arra, hogy szándékaik szerint a falusi civilek támogatása 2021-ben is folytatódik.
    Az országban működő 60 ezer civil szervezetre utalva azt hangoztatta: a magyarországi civil élet kiteljesedik, jó állapotban, függetlenül és szabályszerűen működik, “bármit is mondanak Brüsszelből”.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor a nemzeti konzultáció kitöltésére kér

cs3_admin

180 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok a mobilitási heti rendezvényeikre

cs3_admin

Megszűnt a hosszú várakozás a röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyeken

cs3_admin

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba

cs3_admin

Országszerte zivatarok miatt, de többfelé még a kánikula miatt is figyelmeztetnek

cs3_admin

Három személygépkocsi ütközött össze Szolnoknál

cs3_admin

Kisteherautó égett az M5-ösön Inárcsnál

cs3_admin

Meteorológiai szolgálat: északnyugaton már szombaton, délkeleten talán csak jövő hétfőre érkezhet érdemi enyhülés

cs3_admin

Hétfőtől lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább