Belföld

Müller Cecília: Minden szabály közül a legfontosabb, hogy használjuk a maszkot

A jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. A maszk használatát szigorúan ellenőrzik a hatóságok.

A szerdai tájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt nyolc krónikus beteg, így 702 főre emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. 

A meghaltak mindegyike krónikus betegségben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Az országos tisztifőorvos hozzátette, a laborvizsgálatok száma meghaladta a 645 ezret, melyek többsége térítésmentes volt. 558-an vannak kórházban, közülük 35-en igényelnek lélegeztetést.

Aki a fertőzés jeleit észleli magán, ne menjen emberek közé.

Felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására, majd közölte, hogy aki a fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe! Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is. Müller Cecília hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát. Az országos tisztifőorvos közölte: “a jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is, bár a menyasszonytáncot nem javasolják.”

 Müller Cecília tájékoztatása szerint a korábbi tizennégy helyett azért csökkent tíz napra a karanténkötelezettség, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ennyi is kellő biztonságot ad.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a tíz nap általános szabállyá vált, nemcsak a külföldről hazatérőkre, hanem a kontaktszemélynek minősített polgárokra is vonatkozik. Ha azonban tüneteket mutat, hívja háziorvosát!

Forrás: Origo, Kép: koronavirus.gov.hu

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Új, egyedi a Lepényeket előállító gépsorral bővült a vecsési Gastland Flight Catering

tk_arpad

Hamarosan akár százhatvannal is vonatozhatunk

cs3_admin

Heten sérültek meg az M5-ös autópályán, ahol három jármű ütközött

cs3_admin

Novák Katalin: az egygyermekeseknek is érdemes csokkal ingatlant vásárolniuk

cs3_admin

Maruzsa Zoltán: a fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet

cs3_admin

Életfogytiglanra ítélték a hódmezővásárhelyi kettős emberölés elkövetőjét

cs3_admin

Kukoricát szállító kamion és személyautó ütközött Kecskemétnél

cs3_admin

Durva baleset történt Kiskunhalas belvárosában

cs3_admin

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább