Belföld

Müller Cecília: Minden szabály közül a legfontosabb, hogy használjuk a maszkot

A jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. A maszk használatát szigorúan ellenőrzik a hatóságok.

A szerdai tájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt nyolc krónikus beteg, így 702 főre emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. 

A meghaltak mindegyike krónikus betegségben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Az országos tisztifőorvos hozzátette, a laborvizsgálatok száma meghaladta a 645 ezret, melyek többsége térítésmentes volt. 558-an vannak kórházban, közülük 35-en igényelnek lélegeztetést.

Aki a fertőzés jeleit észleli magán, ne menjen emberek közé.

Felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására, majd közölte, hogy aki a fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe! Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is. Müller Cecília hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát. Az országos tisztifőorvos közölte: “a jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat például sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is, bár a menyasszonytáncot nem javasolják.”

 Müller Cecília tájékoztatása szerint a korábbi tizennégy helyett azért csökkent tíz napra a karanténkötelezettség, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ennyi is kellő biztonságot ad.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a tíz nap általános szabállyá vált, nemcsak a külföldről hazatérőkre, hanem a kontaktszemélynek minősített polgárokra is vonatkozik. Ha azonban tüneteket mutat, hívja háziorvosát!

Forrás: Origo, Kép: koronavirus.gov.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Bizakodunk Robert Fico felépülésében, de most egyedül kell küzdenünk a békéért

Szabó Viktor

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Szabó Viktor

„Mozgás receptre” program indul Magyarországon

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: az európai választás meghatározó abból a szempontból, hogy békében vagy háborúban fogunk-e élni

Szabó Viktor

Magyarország maradjon a béke szigete! Békemenet lesz  június 1-jén!

Szabó Viktor

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére ki fog maradni a NATO őrült akciójából

Szabó Viktor

Elapadt a Tisza vidéken

Szabó Viktor

Nézőpont Intézet: akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson

Szabó Viktor