Vélemény

Szlávik János: Nem hiszek abban, hogy a vírus gyengébb lenne

Az országnak működnie kell, tehát nincsenek jelentős korlátozások, de a mindennapi életben – vásárlás, munka, színház, mozi – hogyan védekezhet az ember a leghatékonyabban a fertőzés ellen? Mennyire biztos módszer a maszk és a rendszeres kézmosás ilyen helyzetekben?

Az Egyesült Államokban 1918-ban, amikor elindult a spanyolnátha első hulláma, a járvány kezdetén hatalmas nemzeti ünnepségeket tartottak a városokban. Voltak olyan települések, ahol felismerték, hogy itt egy új, veszélyes kórokozóról van szó, és azonnal betiltották a tömegrendezvényeket, és az embereket kötelezték a maszk használatára. Más városokban nem törődtek az új vírussal, hagyták, hogy az emberek tízezrével az utcára vonuljanak, és maszk nélkül ünnepeljenek. Ahol ez így volt, drámai volt a halálozások száma. Ahol nem voltak tömegrendezvények és az emberek hordták a maszkot, elenyésző volt a spanyolnátha miatti halálozás.

Már 1918-ban, több mint száz éve tudták a járványügyi szakemberek, hogy a légúti fertőzések ellen maszkkal lehet védekezni, és a tömegrendezvények számát csökkenteni kell.

A jelenlegi járványhelyzetben azt kell nézni, hogy hányan kerülnek kórházba, és hányan halnak meg. Ebből lehet látni, hogy a járvány milyen súlyos. Azt gondolom, hogy a következő hetekben a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma emelkedik majd.

Ön milyen további intézkedéseket hozna, hogy ne emelkedjen drasztikusan a betegek száma a következő hetekben?

Nagyon fontos, hogy betartsuk a maszkviselés szabályait.

Az orrot és a szájat is el kell takarni.

Minden zárt térben, megfelelő módon hordott maszk jelentősen csökkentheti a fertőződés veszélyét.

Nagyon jó döntés volt, hogy szigorúan figyelik a tömegközlekedéseken, boltokban a helyes maszkhasználatot. Fontos, hogy bevezették a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, hiszen az időseket kell a leginkább védeni. De én még további intézkedéseket is jónak tartanék – jó lenne, ha a zárt térben megtartott tömegrendezvényeket valamilyen módon kontrollálni lehetne.

A családi rendezvényeken, kóruspróbákon, esetleg istentiszteleteken, templomi miséken maszkok használata nélkül emelkedhet a fertőzésveszély.

Az is lényeges lenne, hogy a nagyszülőket is csak maszkban látogassuk. Ha hordjuk a maszkot tömegközlekedésen, vásárláskor, moziban és színházban, miért vesszük le, amikor a nagymamát látogatjuk?

Óriási baj lehet belőle, ha megöleljük, megpusziljuk az idős nagyszülőket, miközben mi tünetmentes vírushordozók vagyunk.

Meglátásom szerint csupán néhány hónapról van szó – addig kell kibírni –, ígéretesek ugyanis a vakcinakísérletek, reméljük, hónapokon belül Európában is elérhetővé válik a védőoltás.

Most sokkal magasabb betegszám mellett egyelőre kevesebb a halálozások száma Magyarországon, mint tavasszal volt. Ez azért lehet, mert főleg a fiatalok között terjed a vírus, vagy az is előfordulhat, hogy szelídült a kórokozó?

Egyrészt most jóval többet szűrünk – így az enyhe tünetekkel rendelkező betegeket is megtaláljuk. Tavasszal a vírus elsősorban idősotthonokban, kórházakban terjedt. Most úgy tűnik, ezekben az intézményekben nem fertőz, így egyelőre kevesebb az idős beteg. A fiatalok között viszont terjed – a közösségi terekben, rendezvényeken, bulikon adják át egymásnak a fertőzést.

Nem hiszek abban, hogy a vírus gyengébb lenne.

A betegek ugyanolyan súlyos állapotba kerülhetnek, mint tavasszal. Inkább a fertőzöttek életkora miatt kevesebb a halálozás. Azt is látjuk, hogy a fertőzöttek 80%-át a betegek 20%-a fertőzte meg. A vírushordozók jelentős többsége – körülbelül 80%-a – egy-két embert fertőz meg. De 20%-uk nagyon sok embernek adja át a vírust, mert az ő torkukban valamiért nagyobb mennyiségű kórokozó van, így jobban is fertőz. Őket nevezzük szuperterjesztőknek. Egy-egy szuperterjesztő mondjuk egy kóruspróbán akár az énekkar felét is megfertőzheti. Dél-Koreában egy kávézóban egyetlen koronavírusos beteg 26 embert fertőzött meg. Csak a személyzet maradt egészséges – ők maszkot viseltek. Ez is tipikus példa arra, hogy a maszk mennyire véd.

Én látom a fertőzötteket a kórházban, és beszélgetünk is velük. A legtöbb esetben valamilyen közösségi rendezvényen, családi összejövetelen, bulin fertőződtek meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Olvasói levél: Lampionos felvonulás fényes nappal

Szabó Viktor

Moderari: Katasztrófavakság

Szabó Viktor

Olvasói levél: Hogy viselkedhet idős emberekkel így valaki?!

Szabó Viktor

Szabó Zoltán azt üzente, elfogyott a regimentje

Szabó Viktor

Moderari: Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké

Szabó Viktor

Irsai Farkas László: Előbb a gyerek, amiért kapják a pénzüket. Utána jön a fizetés mértéke, meg a tüncike!,

Szabó Viktor

Moderari: A hátrahagyottak magányáról

Szabó Viktor

Szánthó Miklós: a woke-mozgalom veszélyes fertőzés, amelynek ellenszere a magyar recept

Szabó Viktor

Moderari: Figyelő szemeinket Lengyelországra vessük!

Szabó Viktor