Belföld

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit

Az idén 33 pályázó 39 pályaműve érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet, az elismeréseket szerdán adták át Budapesten, a Vajdahunyadvárban. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjkiosztón hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta az élelmiszer-önellátás fontosságát és az agrárium stratégiai szerepének erősödését.

Ebben az évben több mint 100 témakörben lehetett pályázni a cím elnyeréséért. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány a hazai termékek iránti kereslet növekedéséhez vezettek. Az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy a kormány a hazai gazdaság, a magyar vállalkozások megmentése, helyzetbe hozása érdekében a Gazdaságvédelmi akciótervben több mint 9 kilencezer milliárd forintot, a GDP több mint 20 százalékát kitevő összeget különített el, miközben számos szakmai programmal, javaslattal segítette az újraindulást.

Hozzátette, hogy a hazai vállalkozásokat, az általuk előállított termékeket láthatóvá kell tenni. Ebben kiemelt felelőssége van azoknak a civil szervezeteknek, amelyek célja a tudatos vásárlás, valamint a magyar termékek iránti kereslet előmozdítása. Ezt segíti az Érték és Minőség Nagydíj pályázat, amelynek tanúsító védjegyével ellátott termékekről elmondható, hogy előállításuk során figyeltek a természeti környezet védelmére, és betartották a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásokat – mondta Latorcai János.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a koronavírus-járvány megmutatta az élelmiszer-önellátás fontosságát. Kijelentette, a magyar agráriumban további lehetőségek vannak, és fejlesztések révén akár 20-25 millió ember biztonságos ellátására is képes a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar. Az agrártárca államtitkára szólt arról, hogy az idei Érték és Minőség Nagydíj díjazottjainak több mint fele az agráriumhoz köthető. Lényegesnek nevezte, hogy a kitüntetett élelmiszerek mindegyike különös hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra, nem tartalmaznak káros összetevőket, allergén anyagokat. Az előállítók mindig figyelnek a különleges táplálkozást igénylők gondjainak megoldására és mindezeket oly módon valósítják meg, hogy az íz élmény se károsodjon.

Farkas Sándor közös érdeknek nevezte a hazai termelők és előállítók munkájának támogatását. Mint fogalmazott, a pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy Magyarország képes az önellátásra, de ehhez szükség van arra, hogy minél szélesebb fogyasztói kör keresse a hazai termékeket, és a hazai élelmiszerpiac egyre inkább igazodjon a magyar vásárlók elvárásaihoz. Az Agrárminisztérium segíti a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozásokat. A fogyasztók számára pedig biztosítani kell a tudatos választás lehetőségét, ezt segíti a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetése. Ezt a célt szolgálja az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy is – fogalmazott az államtiktár.

Kiss Károlyné Ildikó, a pályázati rendszer alapítója elmondta, az Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegy mára széles körben elterjedt, megtestesíti és kifejezi Magyarország elismerését, elkötelezettségét az értékek és a tanúsított minőség iránt. A tanúsító védjegy valós értéket hordoz, és hozzájárul az erősebb magyar gazdaság megvalósulásához – mondta. Ismertette, hogy a díjnyertes pályázatok az ország 13 megyéjéből érkeztek, a nyertesek 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki székhelyű, a győztes pályázatok több mint 90 százaléka termékhez, megközelítően 10 százaléka szolgáltatáshoz kapcsolódik. A díjazottak listája itt tekinthető meg.

(MTI/AM Sajtóiroda)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: elindult a GINAPP, a Pénzügyminisztérium első mobiltelefonra kifejlesztett alkalmazása

Endre Araczki

Müller Cecília: Minden szabály közül a legfontosabb, hogy használjuk a maszkot

Endre Araczki

Pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására

cs3_admin

A Nébih több mint 10 tonna húskészítményt vont ki a forgalomból Csongrád megyében

cs3_admin

Délután megkezdődik a csillagászati ősz

cs3_admin

Frissült a szén-monoxid-érzékelők listája

cs3_admin

Mindenki nyer fél évet a moratórium meghosszabbításával

cs3_admin

Huszonöt migránst tartóztattak fel az M5-ös autópályán Röszkénél

cs3_admin

Ebben az alföldi városban adtak át új vágóhidat

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább