Tech

Elon Musk bemutatta a cyberpunk malacot, amelynek számítógép van az agyában

Az elmúlt hónapokban sokat haladt Neuralink nevű fejlesztésével Elon Musk. Péntek éjjel be is mutatták, hol tart most az agy-számítógép interfész, amely egyszer betegségeket is képes lehet gyógyítani.

Egy nagyszabású show keretében mutatta be – magyar idő szerint – péntek éjfélkor Neuralink nevű fejlesztésének első, kézzel fogható eredményeit Elon Musk. Az eszköz egy miniszámítógép, amelyet az ember agyába ültetve lehet majd használni, ha a munka olyan fázisba lép. Most azonban még csak állatokon kísérleteznek a műszerrel.

Musk és a Neuralink csapata az utóbbi időben malacok koponyáiba helyezte a pénzérme méretű készüléket, amely az emberi hajszálnál is vékonyabb vezetékeken csatlakozik az agyhoz. A bemutató során két malacot is mutattak, melyek egyikében már két hónapja ott a kütyü, egy másikban pedig csak benne volt, mostanra pedig kivették. Erre azért került sor, hogy a csapat bizonyítani tudja, a chip eltávolításának semmilyen (egészségügyi) következménye nincs.

Musk közölte azt is, hogy a majd kész implantátumot nem orvosok, hanem egy nagyobb robot helyezi a koponyába: a berendezés egy kisebb részt vág ki a fej egyik részén, és ebbe a vájatba helyezi aztán a Bluetooth-kapcsolattal működő számítógépet. Musk állította: az eljárás teljesen biztonságos, a fej esztétikáján pedig semmit sem változtat az operáció.

A Neuralink eszköze természetesen egy ugyanolyan akkumulátoros kütyü, mint az okosóra vagy a telefon, vagyis a hosszan tartó használathoz előbb-utóbb tölteni kell. Musk azonban közölte: a chipnek már a mostani változata is legalább egynapos kapacitással rendelkezik, egy későbbi modell üzemideje pedig ennél is jobb lehet.

Az agyba szerelt számítógépet olyan változatos feladatokra lehet majd használni, mint az emlékezet és a kognitív képességek javítása, illetve bővítése, de idővel gyógyíthatatlan betegségek kezelésére is felhasználnák – ez legalábbis a cél. Hogy az elképzelésekből pontosan mi valósulhat meg, azt egyelőre megtippelni sem lehet, de Muskék igen eltökéltek: a Neuralinknél ma már több 100-an dolgoznak a furcsa kütyün, és idővel még többen csatlakozhatnak hozzájuk. A pénteki rendezvény éppen ezért toborzó akció is volt. Az esemény alább nézhető vissza. A felvételen látható pillanatok egyike, amikor a műszer érzékeli a malac agyában cikázó neuronokat.

Forrás: HVG

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Szerdán végre kiderülhet a PlayStation 5 ára

Endre Araczki

Egy héten belül jön a kereszt formájú mobil

Endre Araczki

Kijelző mögé rejtett szelfikamerával érkezik a ZTE okostelefonja

cs3_admin

Elképesztően sokat költenek az emberek mobilos játékokra

Endre Araczki

Óriási iPhone-vásárlási hullám jöhet ősszel

Endre Araczki

Az LG légtisztítós maszkot dob piacra

cs3_admin

A valaha volt leghatékonyabb napelem jövőre már a háztetőkre kerülhet

cs3_admin

A Samsung három éves terméktámogatást vállal régebbi telefonjaira is

cs3_admin

Puskás Ferenc is benne lesz a FIFA 21-ben

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább