Nagymágocs

Tájékoztatás idős és kiszolgáltatott embereket érintő veszélyekről

close up of senior couple holding hands

Szebellédi Endre Nagymágocs polgármestere a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet egy olyan bűnözési formára, amelyet leginkább az idős emberek és a könnyen befolyásolható személyek kárára követnek el, melynek végkifejlete értéktárgyaik és lakóingatlanuk elvesztése is lehet.

A következő módon megy végbe a megkárosítás:
1. Általában boltok, italkimérők előtt a tettes megszólítja a leendő áldozatát, és a többszöri beszélgetés következtében bizalmas viszonyba kerül vele.

2. A bizalmas viszony eredményeként az időst az „új ismerőse” a boltból, kocsmából hazakiséri, csomagját cipeli, és felajánlja, hogy helyette bevásárol, ezzel is csökkentve a terheit. Olyan erős baráti kötelék alakulhat ki, amely hatására régi barátaitól, családjától is elfordul a célponttá vált személy.

3. Következő lépésként megtörténik az „új ismerős” részéről a felajánlás a házkörüli munkák elvégzésére, ami rövid időn belül egyre nagyobb mértékű, mint például a falazás, festés, burkolás. A munka árát nem mondja meg az „új ismerős”, csak annyit közöl, hogy a végén majd elszámolnak.

4. Az elvégzett munka árát olyan magas összegben határozza meg az „új ismerős”, amit az átvert lakástulajdonos nem tud kifizetni. Ezt követi az alkudozás, melynek eredménye a lakástulajdon átírása, a vagyontárgyak átadása általában az „új ismerős” részére.

Az idős, kiszolgáltatott személy lakóingatlanát elveszíti, de ezt követően az eddig nyújtott „baráti” segítségek is elmaradnak. Az új tulajdonos pedig családjával beköltözik a könnyen szerzett házba, és megváltoztathatja az egész utca lakóinak életvitelét is. Ez hiába bűncselekmény, sajnos ez a bűnözési forma nehezen feltárható, csakis a veszélyeztetett személyekre való gondos odafigyeléssel akadályozható meg. Sokszor a megkárosított, kisemmizett személyek nem is értik mi történt velük, vagy nem mernek vallomást tenni a rendőrségen.

Szebellédi Endre tisztelettel kér midenkit, amennyiben ismeretlen, vagy eddig a környezetében nem megszokott személy jelenik meg folyamosan a szomszédságában időseknél, kiszolgáltatott embereknél, jelezze a Szociális Szolgáltató Központnak a 63 363 014 telefonszámon, vagy a Nagymágocsi Polgárőrségnek a 30 621 6242 telefonszámon.

Figyeljünk egymásra, vigyázzunk értékeinkre, mert csak közösen tudjuk megvédeni és megtartani Nagymágocsot!



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kocsmából lopott és még verekedett is egy nagymágocsi férfi

Szabó Viktor

Farkas Sándor: a magyar agrárium elismertsége soha nem volt olyan jó, mint jelenleg

tk_arpad

Átadták az Idősbarát Önkormányzat Díjakat – Nagymágocs és Sándorfalva is a díjazottak között

tk_arpad

Épül az új piacépület Nagymágocson

tk_arpad

Megújul három tanterem a nagymágocsi iskolában

tk_arpad

Megújult az iskola tornaterme Nagymágocson

cs3_admin

Megkezdődik a közvilágítás korszerűsítése Nagymágocson

cs3_admin

Grillparty és chili evő verseny Nagymágocson

cs3_admin

Újabb járdaszakasz újul meg Nagymágocson

cs3_admin