Belföld

Újabb forrásokkal támogatja a kormány a zeneipart – milliókat kapnak a klubok, a koncertszervezők

A kormány újabb, 2,12 milliárd forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő közlése szerint vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forintos támogatással.

Emellett – folytatta – körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphatna 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanának meg, így ez 200 koncertet jelentene, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre.

Elmondta: a határon túli zenei színpadokat is támogatnák; 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra közölte:

a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el.

A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Felidézte: a kormány legutóbb 5,3 milliárd forint támogatásról döntött, ebből valósulnak meg a raktárkoncertek, és a cigánymuzsikusokat is ebből támogatják, ezen felül áll rendelkezésre a most bejelentett több mint 2 milliárd forint. Hangsúlyozta: a támogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar könnyűzenei ipar valamennyire talpon tudjon maradjon, a szektorban dolgozók ne maradjanak munka nélkül.

Az Antenna Hungária streameli majd a garázskoncerteket

A garázskoncertekről kérdésre válaszolva közölte: a koncertek az Antenna Hungária (AH) streameli majd, a felvételeket nem élőben közvetítik, hanem az utómunkákat követően teszik közzé, de az még egyeztetés kérdése, hogy milyen hosszú ideig lesznek ingyenesen elérhetőek.

Az alapinfrastruktúrát az AH biztosítja, minden „banda” hozhatja a saját hangmérnökeit, technikusait, szakembereit – részletezte, megjegyezve: nézők nem vehetnek részt a koncerteken. Hozzátette: a felvételek augusztus utolsó két hetében elkezdődhetnek.

A debreceni Campus-fesztiválra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, vannak világos szabályok, amelyeket kötelező betartani és van a józan ész és felelősségérzet, ami ennél többet kíván. Jobb ma ezeket a rendezvényeket lemondani – tette hozzá.

Európa-szerte romlott a járványhelyzet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén értékelte a koronavírus-helyzetet. Az európai országok többségében a helyzet romlott, több helyen drámai volt ennek mértéke.

Ezért fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – mondta.

Az országos tiszti főorvos javaslata alapján zöldből sárga minősítésbe került át Spanyolország a növekvő esetszámok miatt.

A tiszti főorvos kedden határoz az esetleges szigorításról, amelyről a kormány szerdai ülésén dönthet. Az intézkedések pedig pénteki naptól lépnek életbe – vázolta fel az országlisták értékelésének folyamatát.

500-600 körül stagnál az aktív fertőzöttek száma

Magyarországon hosszabb ideje 500-600 körül stagnál az aktív fertőzöttek száma. Elmondta, Magyarországon azért volt eredményes a járvány első hulláma elleni védekezés, mert mindenki nem csupán igyekezett betartani a kötelező szabályokat, hanem józan ésszel mérte fel a helyzetet és annak megfelelően is viselkedett.

Közölte, az augusztus 20-ai tűzijáték a jelenlegi szabályok szerint megtartható lenne, a kormány azért döntött úgy, hogy mégse legyenek nagyrendezvények, mert most fokozott óvatosság szükséges.

Ezért üdvözlik azt és felelős döntésnek tartják, hogy volt, aki az ültetett koncertet is lemondta, holott azt a mostani szabályok alapján meg lehetne tartani – tette hozzá.

Fokozott óvatosságot igényel a zöld jelzésű országok látogatása – fogalmazott. A szomszédos országok közül Szlovákiába, Szlovéniába  Ausztriába és Horvátországba nagyobb kockázat nélkül lehet utazni – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon – tette hozzá.

Arról, hogy Ukrajna Magyarországot vörös, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyes országnak minősítette, Gulyás Gergely azt mondta: Ukrajnában az egymillió emberre jutó aktív esetek száma 762, Magyarországon 54, ez alapján megítélhető, hogy van-e alapja az ukrán döntésnek.

Ugyanakkor a kárpátaljai magyarok közül sokaknak van magyar állampolgársága, őket nem érinti a Magyarországra lépés tilalma, ha pedig az ukrán döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek most Magyarországra, akkor ez a járvány lassítása szempontjából üdvözlendő – tette hozzá.

A koronavírus-vakcina beszerzésére vonatkozó kérdésre a miniszter közölte: egyelőre kutatások folynak, de a magyar kormány is élt a lehetőséggel, és majdnem 5 millió vakcinára kötött le kapacitást.

Ugyanakkor jelezte: nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina.

Már többen dolgoznak Magyarországon, mint januárban

Jó remény van arra, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat – közölte  Gulyás Gergely.

Ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban.

A gazdasági adatokat is értékelte a kormány szerdai ülésén. Ezek közül a foglalkoztatottság a legfontosabb,

4,47 millióan dolgoznak, amely meghaladja a januári szintet, de néhány tízezerrel elmarad a 2019-es júliusi adatoktól – tette hozzá.

Biztosított a határ védelme

Gulyás Gergely elmondta, hogy a Röszkénél megakadályozott erőszakos migránsbetörés azt bizonyítja, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a külső határok védelmére. Közölte: a kormányülésen meghallgatták a belügyminiszter beszámolóját a röszkei eseményekről.

Csaknem száz ismeretlen állampolgár négy-öt csoportban, erőszakosan próbált betörni augusztus 4-én éjjel 11 órakor a röszkei határzárnál, de ezt az összevont rendőri erők megakadályozták. Egy líbiai állampolgár lépett át jogellenesen Magyarországra, ellene eljárás folyik – tette hozzá.

A belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a határok védelmére, és a viszonylag heves, erős, erőszakos kísérletek is megakadályozhatók a rendőrök gyors összevonásával.

A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy a következő hetekben-hónapokban a határ fenyegetettsége nőni fog, ez nagymértéken függ attól, hogy fennmarad-e a balkáni útvonal koronavírus miatti viszonylagos zártsága – mondta a miniszter.

Azonnali támogatás Libanonnak

A Belügyminisztérium Libanon kérésére műszaki személyzettel segíti a bejrúti robbanás következményeinek elhárítását – közölte a Gulyás Gergely. Szerda este Libanon segítséget, műszaki személyzetet is kért a Belügyminisztériumból, amire 50 percen belül reagáltak, a segítségnyújtás csütörtökön hivatalosan meg is történik – hangsúlyozta.

A kormány döntése alapján azonnali segítségként egymillió eurót juttatnak el a maronita szír egyháznak a bejrúti robbanás következményeinek enyhítésére.

A pénz csütörtökön megérkezik a Hungary Helps programon keresztül

– közölte.

Gulyás Gergely a kormány nevében együttérzését fejezte ki a libanoni népnek, és reményének adott hangot, hogy a teljes körű kivizsgálás igazolja majd, nem áll szándékosság a történések mögött. Közölte azt is, hogy a Külügyminisztérium információi szerint magyar sebesült, halott nincsen.

Lánchíd-felújítás: a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélte a közbeszerzést

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt a Lánchíd-felújítás közbeszerzési eljárásának kiírásáról, amelyet a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélt. Azt mondta: az ügyben semmilyen értelmezési kérdés nem merül fel, a hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy építési beruházásoknál az elmúlt 5, illetve legfeljebb 8 év teljesítését lehet figyelembe venni referenciaként.

hirado.hu

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

cs3_admin

Magyarországon fizetnek a legkevesebbet a lakossági fogyasztók a földgázért

cs3_admin

Minden családhoz eljuttatják az igényelt tűzifát január végéig

cs3_admin

Sok helyen mintegy 10 fokkal volt enyhébb a reggel az előző naphoz képest

cs3_admin

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

cs3_admin

Több mint kétszáz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

cs3_admin

Meghalt Sas József színészművész, rendező, színházigazgató

Endre Araczki

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

cs3_admin

Megkezdődött a bolgár kamion műszaki mentése az M43-as autópályán, Szeged határában

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább