Szentes

Miből lesz a cserebogár, avagy egy kis gólya születése

Áramütés miatt pusztult el egy gólyapár Algyőn, de a fészekben talált tojásból mára már kifejlett kisgólyát tanítgatnak Szentesen.

Már gyerekkorunkban is figyeltük a gólyákat, csodálattal töltött el mindenkit, ahogyan ezek a nagy madarak elköltöznek és visszatérnek. Évről évre figyelemmel kíséri minden állatbarát ember a gólyafészkek meglétét, és várjuk őket vissza. Kimagasló állományszámról 2014-ben lehetett utoljára beszélni, a kiemelten védett madarak esetében, azóta sajnálatos módon a számuk inkább, csak csökken, tudtuk meg Nagy Tímeától a Szentesi Madármentő Állomás vezetőjétől. Növekvő adatszámról a megyénkben egyelőre nem tudnak beszámolni. Sok az olyan fészek, amelyben évekig volt költés, de hosszú ideje, sajnos üresen áll. A szélsőséges időjárás, tekintettel az aszályos időszakokra, élelemhiányt is okoz, amelynek következtében a fiókákat is nehezebben tudják táplálni. Eleinte csak az volt megfigyelhető, hogy a gyenge fiókákat kidobták a fészekből, amelyet a táplálék hiánya is előidézhet. Mint korábban arról beszámoltunk portálunkon, Sándorfalván 6 gólyacsalád is fészkel, ami nagyon örvendetes a fentiek tudatában, de a Madármentő Állomás vezetője, továbbra is arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, hogy fokozottan figyeljünk a fehér gólyákra és azok fészkeire. Amennyiben, kiesett fiókát, vagy sérült állatot talál bárki, azonnal jelezzenek, hiszen nem tudható mekkora az esély a megmentésükre. Szerencsére sok a segítőkész ember, így sok állatot tudnak megmenteni. 2020 májusában egy telefonhívásból tudták meg a mentőállomás szakemberei, hogy egy gólyafészket áramütés ért és az ott élő állatok elpusztultak. Ez a költési időszakra esett, május 25.-én Algyőn. A kiérkező mentőcsapat nagy meglepetésre, nem fiókákat, hanem egy tojást találtak a fészekben, amelyet biztonságba helyeztek és elszállítottak. A lámpázás után derült ki, hogy bizony a tojásban egy kis élet lakozik, így azonnal a keltetőbe helyezték. Két hét elteltével, egy apró parányi fióka, fogadta a lelkes mentőket, aki hihetetlenül bolyhos, kis tünemény volt. Természetesen mindentől óvták és féltették, és hála a sok gondoskodásnak, mára már szépen fejlődik és tanul a többi gólyától. A több éves munka során ez az egyik olyan eset, amely miatt különlegessé és még szerethetőbbé váltak a mentőállomás számára ezek a csodálatos élőlények. Ne csak szeressük, védjük is őket!

Köszönjük Nagy Tímea vezetőnek a tájékoztatást és a tanulságos történetet.

T.G.

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

A szentesi Bertók Róbert az ökölvívók új szövetségi kapitánya

cs3_admin

Államtitkári látogatás a szentesi színházban

cs3_admin

Összehordott szemét égett Szentesen

cs3_admin

Apa és kiskorú gyermeke sérült meg, amikor felborultak autójukkal Szentesnél

cs3_admin

A hétvégén rendezik meg a XVII. Diapolo Kupát Szentesen

cs3_admin

Letartóztatták a szentesi nő feltételezett gyilkosát

cs3_admin

Szalmabála égett Szentesen

cs3_admin

Átadta az olasz hatóság Magyarországnak a szentesi nő megölésével gyanúsított férfit

cs3_admin

Útburkolatot javítanak Szentesen

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább