Tech

Robot rögzítheti az optikai kábelt az áramszolgáltató vezetékeihez

A Facebook Connectivity nevű technológiai cég egy olyan robotot fejlesztett ki, amely az áramvezetékekre automatikusan felerősíti az optikai kábelt.

A megoldás lehetővé teszi, hogy egyre több régióban lehessen az embereket széles sávú internetelérésekkel ellátni. A módszer a fejlesztők szerint ötször olcsóbb a légvezetékek klasszikus telepítésénél.

A gép hasonlóképpen működik, mint egy kábelvasút. Az optikai kábel az automata közepén található és a berendezést egy kamerával is felszerelték, hogy lássa az útjába eső akadályokat. Az optikai kábelt egy különleges borítás védi az esetleges elektromos feszültséggel szemben. Egy 1 kilométer hosszú szakasz súlya mindössze körülbelül 12 kilogramm. A fejlesztőcsapat becslései alapján mindegyik robot naponta körülbelül 1,5-2 kilométer hosszú optikai kábelt tud rögzíteni az áramvezetékre.

Karthik Yogeeswaran vezető fejlesztő elmondta, hogy a gép megalkotásának ötlete akkor jött, amikor átutazott Afrikán. A kontinensen az áramvezeték-infrastruktúra sokkal jobban ki van építve, mint az optikai kábelhálózat. A rendszer kis súlyú és költséghatékony, az alkalmazásának méterenkénti költsége mindössze 2-3 dollárt tesz ki.

Forrás: Facebook



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin