Sándorfalva

Hat gólyacsalád él Sándorfalván

Zsúfolt már a Béke és a Szent Imre utca sarkán lévő gólyafészek. Egyszerre négy madarat is láthatunk benne, akik mind fiókák. A részletekről Lovászi Pétert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagját kérdezte a sandorfalva.hu

A Fehér gólyák védelmével foglalkozó szakember elmondta, hogy 18 fészkelőhely létezik Sándorfalva közigazgatási területén. Ennek egy része valamikori fészek helye, de már csak üres fészektartó. Ilyen például a Brassói utca 58. szám előtti, illetve az Alkotmány körúton a focipályánál található egykori madárlakhely. Idén 6 lakott fészket tart nyilván az egyesület.

Hat boldog család

A fent említett hat fészket gólyapár foglalja, akik fiókákat is nevelnek, neveltek ebben az évben. Így tehát mondhatni, hogy hat gólyacsalád él Sándorfalván.

Hogy pontosan hány fiókájuk van még nem tudják.

„Éppen most zajlik a fiatalok kirepülése. Fészkenként 2, 3, 4 fióka nőtt fel, de a pontos számot még nem tudjuk, mert az adatösszesítés a megye teljes felmérésekor történik majd” – mondta Lovászi Péter.

Azt viszont pontosan tudják, hogy a fészkek hol helyezkednek el. A Béke és Szent Imre utca sarkán, a Kölcsey utca déli végén, a Kútidűlőn, a csongrádi országút mentén kettőt és egyet a Nádas-tótól északra láthatunk.

Veszélyben vannak a madaraink

Az augusztusban már csapatokba verődő és augusztus közepe táján országunkat is elhagyó gólyák sajnos veszélyben vannak.

Erre azok az adatok is utalnak, amelyek szerint vészesen csökken a számuk. Az 1940-es években 16 ezer páros fehérgólya-állományunk az 1970-es évektől a közelmúltig 5 ezer pár körül ingadozott, de a tavalyi felmérés már csak 4 ezer párat talált

Sajnos a madárfajok nagyobb részénél csökkenő állománymennyiséget mutatnak a Madártani Egyesület felmérései. Közismert a fecskefajok hazai állományának megfeleződése alig húsz év alatt. A helyzet sok madárfajnál Nyugat-Európában még kedvezőtlenebb. A csökkenést sok ok együttes hatása okozza. Benne van a klímaváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a települések növekedése és még több minden.

Mi is tehetünk védelmük érdekében

A szakember meglátásai szerint az átlagember is segíthet ezekben a kérdésekben. Már az is sokat jelenet, ha feleslegesen nem ülünk be autónkba, hanem a tömegközlekedést használjuk, gyalogolunk vagy kerékpározunk. Telefonjaink sűrű cseréje is hatással van környezetünkre. Kevesebb energia használódik a gyárakban és kevesebb szennyező anyag kerül a környezetbe, ha csökken a kereslet, amivel végső soron a gyártási mennyiséget is csökkentik. Lovászi Péter ezeken kívül szinte minden területen fontosnak tartja a tudatos vásárlást, ami azt jeleneti, hogy csak a szükséges dolgokat vásároljuk meg.

Közvetlenül a madaraknak is tudunk segíteni, nyáron itató kihelyezésével, madárodúk gyártásával, téli madáretetéssel, vagy egyszerűen csak azzal, hogy nem zavarjuk el őket a házunk környékéről, hanem inkább megfigyeljük, megcsodáljuk őket.

Forrás: sandorfalva.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Újabb felújított kerékpárút szakaszt adtak át Sándorfalván

Szabó Viktor

Lángolt a nádas Sándorfalván

Szabó Viktor

Új üzletközpont épül Sándorfalván

Szabó Viktor

Csongrád, Sándorfalva és Szegvár iskolái is büszkén távozhattak a szegedi LEGO-versenyről

Szabó Viktor

Figyelem, robbantanak Sándorfalva térségében!

Szabó Viktor

Újabb kiállítást nyílt a sándorfalvi Galéria Medicinában, amelyen ezúttal is komoly témát boncolgatnak a festmények

Szabó Viktor

Átadták a sándorfalvi szupermenzát

Szabó Viktor

Aláírásokkal került közelebb Sándorfalva a felújított kerékpárúthoz

Szabó Viktor

Példamutatásból jeles: Sándorfalva is segíti a rendőrök munkáját

Szabó Viktor