Belföld Koronavírus

Magyar Nemzet: Hetente értékelik újra a különböző államok pandémiás besorolását

Mother with daughter going on holiday, wearing face masks at the airport

Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs, ám ha olyan esemény adódik, ami hirtelen megnöveli a fertőzések számát egy adott országban, soron kívül is reagálnak – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Két adatot veszünk figyelembe ahhoz, hogy a pandémiás veszély szerint milyen színbe sorolunk egy országot. Az aktuális koronavírus-fertőzöttek száma mellett az elmúlt két hét mozgóátlagát is nézzük” – mondta a lapnak Müller Cecília azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19-járvány több külföldi országban megfigyelhető felerősödése miatt a magyar kormány utazási korlátozásokat vezetett be. A tiszti főorvos szerint a két adat alapján reálisan lehet összevetni egy adott ország járványügyi helyzetét a magyarországival.

Hazánkban nem ugrott meg az új fertőzöttek száma, s hasonlóan kedvező a helyzet Szlovákiában, valamint lakosságarányosan néhány másik európai uniós országban. Ezek az államok kapnak zöld besorolást, így semmilyen utazási korlátozás nem lép hatályba velük kapcsolatban. Sárga besorolást kapnak azok az államok, amelyekben magasabb az új pozitív esetek száma, de még nem érték el a tömeges megbetegedések fázisát, legfeljebb lokálisan rosszabbodott jelentősen a pandémiás helyzetük. Vörös besorolást akkor kap egy adott állam, ha területe egészén tömegesen betegszenek meg az emberek Covid-19-ben. Ekkor alapesetben nem fogadunk nem magyar állampolgárokat” – fejtette ki Müller Cecília.

A nemzetközi pandémiás helyzet színek szerinti ábrázolása egyebek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lesz látható.

A lap kérdésére az országos tiszti főorvos arra is kitért, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak előírt alapvető eljárásrend nem változott, ám tájékoztató leveleket küldenek ki nekik, hogy felhívják a figyelmet a szerdától hatályba lépő kormányrendeletre.

Azzal kapcsolatban, hogy augusztus elsejétől az állam nem állja a Magyarországra lépők tesztelési költségeit, Müller Cecília hangsúlyozta: ez csak a beutazásra vonatkozó rendelkezés, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a jövőben is elvégzi a járványügyi biztonság fenntartásához szükséges és az eljárásrendnek megfelelő teszteket.

A beutazók önköltséges tesztjeivel összefüggésben megjegyezte: nincsen szabott, „állami ár”, a laboratóriumok maguk állapítják meg díjtételeiket. Annak a labornak az eredménye fogadható el, amelyiknek van mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikára jogosító működési engedélye.

hirado.hu, A címlapfotó illusztráció/Envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor