Belföld Koronavírus

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről be lehessen hurcolni a vírust – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján. A kormány a határbelépés szigorításáról döntött, amelyek kedden éjfélkor lépnek hatályba.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 11 órakor, istentiszteleti időben kerül sor a sajtótájékoztatóra – kezdte rendkívüli tájékoztatóját Gulyás Gergely.

Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország közös erőfeszítéssel megnyerte az első csatát a vírussal szemben, az életet sikerült május közepe óta több részletben újraindítani.

„Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a világban azonban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány újra és újra több helyen fellángol.

„Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani” – tette hozzá.

A tárcavezető aláhúzta, a kormánynak továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését.

Korlátozások a biztonságért

A miniszter szerint ellentmondásosnak tűnik, de igaz, hogy minél jobban tudjuk őrizni a határainkat, kontrollálni, korlátozni az országba való belépést, annál  jobban meg tudjuk őrizni a biztonságos és szabad élet feltételeit Magyarországon.

A rendszerváltást megelőzően évtizedekig éltünk úgy, hogy a szigorú határellenőrzés, a külföldre vagy külföldről Magyarországra történő beutazás korlátozottsága egyet jelentett az ország rabságával, most viszont fordított a helyzet, a korlátozó intézkedések a szabadság megóvását, biztonságunk megőrzését szolgálják – fogalmazott.

Három kategóriába sorolták az országokat

Közölte: további hazai korlátozó szabályok bevezetését a kormány nem tartotta indokoltnak, mivel a fertőzések száma csökken Magyarországon, ugyanakkor a kedvező folyamat fenntartása a határellenőrzés szigorításával biztosítható.

Ismertette: a zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség – mondta.

Hozzátette: ahogy korábban is, a házi karantén szabálya alól különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség adhat, a kérelmet angol vagy magyar nyelven kell kérelmezni.

Kivételek

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az intézkedések nem terjednek ki a tranzit, illetve a teherforgalomra, a hivatalos utakra, valamint mindazokra akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.

A Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői korlátozás nélkül beléphetnek az országba, még a sárga és a piros jelzéssel besorolt állam területéről is – derült ki a vasárnap megjelent rendelet szövegéből.

Négy EU-s tagállam kapott sárga besorolást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy négy uniós tagállam lett besorolva a sárga kategóriába: Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államok, Japán, Kína Norvégia, Oroszország, Szerbia is a közepesen fertőzött listára került.

A kormány 154 országot sorolt a súlyozottan fertőzött kategóriába. A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna is.

Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni, de a teljes afrikai kontinens is tiltólistára került.

Gulyás Gergely hozzátette: mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért a zöld kategóriába került.

Az egyes országok besorolását heti rendszerességgel, a szerdai kormányüléseken felülvizsgálják.

A kormány augusztus elsejéig vállalja a tesztelés költségeit. Ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: szerdai kormányülésén dönt a kormány az augusztus 20-i ünnepségek megrendezéséről.

Ugyancsak kérdésre tagadta, hogy Magyarország nem szolgáltat adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak, szerinte félreértésről van szó.

Az MTI kérdésére elmondta: szerdától lépnek hatályba az utazási korlátozó intézkedések. Megerősítette, azok is számíthatnak az új intézkedésekre, akik Görögországból közúton, Szerbián keresztül térnek haza.

hirado.hu

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább