Tech

Új külsővel jön a macOS 11 Big Sur

Az új iOS-szel és a iPadOS-szel párhuzamosan a macOS legújabb csőben lévő kiadása, a 11-es főverziót képviselő “Big Sur” is bemutatkozott az Apple idén online megrendezett WWDC fejlesztői konferenciáján. Az új kiadás rendkívül fontos mérföldkövet jelent a rendszer történetében, ez lesz ugyanis az első verzió, amely az Apple saját, ARM-alapú processzoraival érkező Maceket is támogatja majd.

Az architektúraváltáshoz egy sor fontos átalakításon átesik a rendszer, noha az Apple egyelőre főleg a felületi változásokról beszélt a Kalifornia egyik sziklás partszakaszáról elnevezett új kiadás kapcsán. Persze ezek sem elhanyagolhatók, a vállalat szerint a Mac OS X bemutatkozása óta eszközölt legnagyobb dizájnfrissítésről van szó. Ez a UI-nál használt színpalettákat és megjelenést is érinti  – a Big Sur küllemét és kezelését, akárcsak az alatta dolgozó processzort, a vállalat igyekszik minél inkább az új iOS rendszerhez közelíteni, így küllemében is egységesítve ökoszisztémáját.

Az újdonságok közé tartoznak az alkalmazások gyorsan hozzáférhető oldalsávjai, illetve a testreszabható felső menüsávról megnyitható, ugyancsak az iOS-re hajazó Control Center felület is, amelyen olyan alapvető funkciók szabályozhatók, mint a fény- és hangerő, a vezeték nélküli kapcsolatok vagy épp a ne zavarj üzemmód. A macOS értesítési központja is frissült, interaktív értesítésekkel és különöbző méretű widgetekkel.

Akárcsak a szoftver iOS-es verziójába, a macOS-es Safariba is eljut a Privacy Report felület, ahol pontosan követhető, milyen trackereket blokkol a böngésző, beállítható, hogy a kiegészítők mely weboldalakhoz férhessenek hozzá, illetve követhető, hogy a felhasználó által mentett jelszavak veszélybe kerültek-e valamilyen adatszivárgás során.

A macOS-es Messages is megkapja az iOS-ről ismert újításokat, vagyis az asztali verzióban is lehetőség nyílik az egyes beszélgetések kitűzésére a lista tetejére, a csoportos beszélgetésekben kijelölt üzenetekre történő válaszadásra, illetve egyedi Memoji matricák létrehozására is. Ugyanígy a Maps térképalkalmazás is megkapja a mobilos platformok újdonságait, mint a Guides, valamint az elektromos autókhoz és kerékpárhoz szánt útvonaltervezés – emellett a Mac App Store-ban is kötelező lesz megadni az egyes alkalmazások fejlesztőinek adatvédelmi gyakorlataira vonatkozó információkat, mindenki számára jól érthető formában.

Forrás: Apple

– Hirdetés –

Hasonló bejegyzések

Szerdán végre kiderülhet a PlayStation 5 ára

Endre Araczki

Egy héten belül jön a kereszt formájú mobil

Endre Araczki

Kijelző mögé rejtett szelfikamerával érkezik a ZTE okostelefonja

cs3_admin

Elképesztően sokat költenek az emberek mobilos játékokra

Endre Araczki

Elon Musk bemutatta a cyberpunk malacot, amelynek számítógép van az agyában

Endre Araczki

Óriási iPhone-vásárlási hullám jöhet ősszel

Endre Araczki

Az LG légtisztítós maszkot dob piacra

cs3_admin

A valaha volt leghatékonyabb napelem jövőre már a háztetőkre kerülhet

cs3_admin

A Samsung három éves terméktámogatást vállal régebbi telefonjaira is

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább