Belföld

Az illetéktörvény módosításának is az a célja, hogy több pénz maradjon a családoknál

Close-up architects are designing the house,model house place on house plan on the desk.

A kormány 2010 óta folyamatosan bővíti azon családtagok körét, akik öröklés és ajándékozás esetén illetékmentességet élveznek. Az egyenesági rokonoknak és a házastársaknak már évek óta nem kell fizetniük, ugyanakkor a testvéreket 9–18 százalékos illeték terhelte.

Az állampolgár az öröklési helyzetben a hozzátartozók közé mindig beleérti a testvért is, szinte minden egyes alkalommal szükséges volt elmagyarázni, hogy az egyenesági hozzátartozóba a testvér nem tartozik bele, csak azok, akik egymástól származnak – mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 Család 20 című műsorában.

A jövőben már a testvéreknek, sőt, a féltestvéreknek sem kell illetéket fizetniük ajándékozás, öröklés vagy visszterhes átruházás esetén,

ugyanis az Országgyűlés elfogadta a Fidesz erre vonatkozó javaslatát.

Az állam részéről ez egyfajta gesztus

Az illetéktörvény módosulásáról a közjegyző elmondta: a jogszabály módosításának célja, hogy annak hatályba lépésétől kezdve a testvérek is, még életükben, illetékmentesen ajándékozhassanak egymásnak, akár lakóingatlant, akár bármilyen más vagyontárgyat. Az állam részéről egyfajta gesztus az állampolgárok felé ez a fajta lehetőség, és a legfontosabb szempont talán az, hogy egy család vagyoni helyzetének egyben tartását szolgálja – fűzte hozzá.

A műsorban megszólaló, négygyermekes Csókay házaspár örömmel fogadta az illetéktörvény módosítását, ami komoly anyagi terhet vesz le a családok válláról.

„Úgy gondolom, hogy egy testvérnek joga van ahhoz, hogy ha úgy gondolja, módja van rá és a körülményei olyanok, akkor szabadon adhasson testvérének vagy testvéreinek ebből valamit, és ezért ne kelljen terhet fizetnie” – mondta Csókay László.

Csókayék korábban már megtapasztalták az egyenesági és oldalági rokoni kapcsolat szerinti öröklés közötti különbséget.

A jogszabály meghatározása szerint

azok számítanak testvéreknek, akiknek legalább az egyik szülőjük közös.

Az illetékmentesség az örökbe fogadott gyermek esetében is ezzel a feltétellel érvényes.

Azokra az ügyletekre is alkalmazni lehet már ezt a kedvező jogszabály-módosítást, amelyeket a hatályba lépéskor még nem bíráltak el, nem volt még jogerős adóhatósági határozat az illetékkel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet Kis-Vén Valéria közgazdász.

Gyakoribbá vált a családon belüli ajándékozás

Az elmúlt tíz évben gyakoribbá vált a családon belüli ajándékozás, ami az illetékmentességet élvezők körének bővülésével magyarázható. Most, hogy a testvérek és féltestvérek is mentesülnek az illetékfizetés alól, várhatóan tovább növekszik ezen ügyletek száma.

A törvénymódosító javaslat készítői az adminisztrációs terhek könnyítésére is gondoltak. A vagyonszerzőnek ugyanis bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé. Ingatlan esetén V400-as adatlapot, ingóságok esetén az AVBA jelzésű adatlapot kell kitölteni.

A törvénymódosító javaslat tartalmazza ennek az adminisztrációs tehernek a csökkentését olyan módon, hogy feloldaná a testvér–testvér közti ajándékozás esetén a vagyonszerző fél bejelentési kötelezettségét – mondta a közgazdász.

A kormány családbarát intézkedéseinek, így

az illetéktörvény módosításának is az a célja, hogy több pénz maradjon a családoknál, és ezáltal erősebbek legyenek.

hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció/Envato elements



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor