Külföld Kult

Mit nézzünk: Új szupersztárok születtek, egy spanyol sorozatért rajong a fél világ

A nagy pénzrablás (spanyolul: La casa de papel) egy spanyol bűnügyi drámasorozat heti 36 millió nézővel, amit Álex Pina eredetileg két egységből álló minisorozatnak tervezett. Az első, 15 epizódos évadot az Antena 3 csatorna sugározta 2017. május 2-től november 23-ig.

Még ezen év végén a Netflix megszerezte a sorozat nemzetközi streaming jogait, majd újravágta a sorozatot 22 rövidebb epizódra, amit világszerte kiadott 2017. december 20-án és 2018. április 6-án. Ekkor jelentősen megnövelt költségvetéssel 16 epizód erejéig folytatta a sorozatot. A harmadik, 8 epizódos rész 2019. július 19-én jelent meg. A negyedik évad 2020. április 3-án jelent meg.

Az első két rész a madridi Spanyol Királyi Pénzverde elleni hosszan előkészített többnapos támadásról szól. Egy rablócsoport túszokat szed, hogy 2,4 milliárd eurót nyomtassanak. Nyolc rablóról szól, akik városok után kapták a kódnevüket, és a Professzor (Álvaro Morte) vezeti őket egy külső helyszínről.

A történet főleg az egyik rablóra, Tokióra (Úrsula Corberó) koncentrál, miközben bent a túszokkal, kint a rendőrséggel küzdenek. A harmadik egységben a túlélő rablók bujkálnak, és új tagok segítségével megtámadják a Spanyol Bankot, Spanyolország központi bankját.

A sorozatot Madridban forgatták. A harmadik rész jelentős epizódjait Panamavárosban és Firenzében vették fel. A narratíva valós idejű, és visszaemlékezéseken, időugrásokon, rejtett karakter motivációkon és megbízhatatlan narrátoron alapszik. Kiforgatja a rablóműfajt azzal, hogy egy nő (Tokió) szemszögéből mesél, és erős a spanyol identitása, azzal hogy az érzelmek dinamikáját ellensúlyozza a tökéletes bűntényt.

Kritikailag elismerték a kifinomult történetvezetését, személyközi drámáját, rendezését, és azt, hogy megpróbálta megújítani a spanyol televíziózást. A többször elhangzó olasz fasizmusellenes „Bella ciao…” dal 2018-ban európa szerte nyári sláger lett. 2018-ban a legnézettebb nem angol nyelvű sorozat és az egyik legnézettebb sorozat lett az egész Netflixen hála a mediterrán európai és latin nézőknek.

Forrás: Netflix, Wikipedia



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

Szabó Viktor