Belföld

Sorra indulnak újra a legnagyobb magyarországi vállalatok

Close up detail of tuned car engine

A Suzuki a tervek szerint április 27-én indítaná újra a magyarországi gyárát, de a Mercedes is egy nappal később kezdené meg a fokozatosan növelt termelést, közölte a két cég saját közleményében kedden.

Beindul a Suzuki

„A Suzuki közleménye szerint a cég minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyár készen áll a termelés újraindítására,” de folyamatosan figyelik a piacok alakulását és a kormányok intézkedései és hetente felülvizsgálják az újraindítás ütemét – írja az Index. A gyárban azonban szigorú higiéniai intézkedéseket vezetnek be

és átalakították a beléptetési rendszert is, valamint biztosították a megfelelő mennyiségű egészségügyi védőfelszerelést is.

Újrakezd a Mercedes

„2020. április 28-tól fokozatosan újraindítja termelését a kecskeméti gyárban a Mercedes.”  A Mercedesnél is egyműszakos munkarendet vezetnek be és csak lépcsőzetesen alakítják át a folyamatokat,

biztosítva a gyors reagálás lehetőségét és akárcsak a Suzukinál itt is szigorú higiéniai- és védőintézkedéseket vezetnek be.

Az Opel felkészült

Szigorított egészségvédelmi intézkedések bevezetését követően az Opel Szentgotthárd készen áll a termelés újraindítására – közölte hétfőn az MTI-vel Kaszás Zoltán, a motorgyár sajtószóvivője is, aki elmondta, hogy az újranyitás függ az autópiaci helyzet alakulásától, de az üzemi tanács és a munkavédelmi képviselők is támogatják azt.

Az Opel gyárában többek között testhőmérséklet ellenőrzést vezetnek be, valamint kötelezővé teszik a higiénia maszkok viselését és a biztonságos távolság betartását, valamint a beérkező alkatrészek „pihentetését” is – írja az Index. Az Audi kedden már meg is kezdte a működését Győrben.

A Hankook is elindul

Újraindította termelését a Hankook rácalmási gumigyára is, a rácalmási gyáregység kedden zökkenőmentesen újraindította a gyártási folyamatokat, hogy az üzleti partnerei folyamatos kiszolgálását a jövőben is biztosítani tudja, közölte a Hankook Tire Magyarország Kft. kedden az MTI-vel.

Kiemelték: a Hankook számára elsődleges fontosságú a munkavállalók egészsége és biztonsága, ezért a vállalat továbbra is fenntartja az egészségvédelmi rendelkezéseket, mint maszkok biztosítása, szigorított higiénés rendszabályok előírása, rendszeres fertőtlenítés a telephely teljes területén, extra buszjáratok forgalomba állítása és az étkezési rend átalakítása, a munkavállalók adekvát tájékoztatása és oktatása. Jelezték, hogy a korábban bevezetett megelőző rendelkezések továbbra is érvényben vannak, úgymint a külföldi utazások korlátozása, illetve a szállítmányozás beléptetésének szigorú ellenőrzése is.

A Hankook arra a kérdésre nem adott választ, hogy a munkavállalók hány százaléka vette fel a munkát kedden.

A Hankook március 24-én jelentette be, hogy március 30. és április 7. között az európai és magyarországi koronavírus helyzet, valamint az európai autógyárak többségének bezárása miatt leállítja termelését. A leállást a múlt héten újabb egy héttel meghosszabbították.

A Hankook a Dunaújváros melletti Rácalmáson építette fel európai gyárát, több ütemben összesen 885 millió euróból. A gyár 2007 júniusában kezdte meg működését, jelenlegi éves gyártókapacitása 19 millió gumiabroncs.

A cég jelenleg már több mint 3300 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A Hankook a 7. legnagyobb abroncsgyártó a világon, 180 országban értékesíti a termékeit és 22 ezer embert foglalkoztat világszerte.

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2018-ban mintegy 215 milliárd forint nettó árbevétel mellett 50 milliárd forintnyi adózott eredmény realizált.

Fenntartják a kapacitásokat és fejlesztenek

Számos cég, miközben kényszerűen várja a járvány végét, az időt új kapacitások, képességek fejlesztésére fordítja. Jó példa erre például az ingatlan.com ingatlanhirdetési portál, amely olyan újításokat vezetett be az adásvételek és bérbeadások folytonossága, az ingatlanügyletek szereplőink biztonsága érdekében, amelyek a jövőben is alkalmazhatóak lesznek. A személyes találkozások csökkentése érdekében az érdeklődők már valós idejű chat formájában is kapcsolatba léphetnek a hirdetőkkel, az ingatlanközvetítők pedig videókat is feltölthetnek az ingatlanhirdetésekhez.

A Viber kedden közölte, hogy az elmúlt hetekben a platform teljes egészén nőtt a felhasználás, a hanghívásoké a korábbiak négyszeresére emelkedett. A szolgáltatásaikra főként a járványhelyzet miatt fokozódó igényt igyekeztek kielégíteni azzal is, hogy növelték alapvető kapacitásaikat, miközben számos új kezdeményezést is indítottak. Ezek között említették, hogy a csoportos hanghívásokon ötről húszra növelték a résztvevők lehetséges számát. Az ilyen csoporthívások száma az elmúlt két hétben 370 százalékkal nőtt. A forgalmuk növekedéséhez hozzájárult szerintük az is, hogy növelték a járványhoz kötődő biztonsági eljárásokkal, megbízható információkat a Viberen. Márciusban a napi új, aktív Viber-felhasználók száma 18 százalékkal, az újonnan regisztrálóké 25 százalékkal nőtt, miközben a hívások időtartama 35 százalékkal, az elküldött videóké 75 százalékkal emelkedett. Az MKB Bank kedden indította el VideóBANK szolgáltatását,

amelynek használatával az ügyfelek videóchaten keresztül intézhetik ügyeik egy részét, a banki tanácsadók személyesen, a legmodernebb digitális technológia eszközeivel állnak rendelkezésre – közölte a pénzintézet az MTI-vel. A közlemény szerint a szolgáltatás létrehozása az MKB Bank digitális fejlesztési programjának tervezett lépése volt, azonban bevezetését a március végén elindított digitális ügyfélhívó rendszerhez hasonlóan jelentősen felgyorsította a koronavírus-járvány teremtette helyzet.

Számos cég használja a kényszerű leállást, vagy termeléscsökkentést karbantartási munkákra.

Videoton Holding Zrt. például hivatalos honlapján arról tájékoztatott, hogy bár korábban tapasztalták a járvány okozta nehézségeket az ellátási láncokban, eddig az összes üzemben folyt a termelés. Mint írták, partnereik közül főként az autóipari vállalatok állították le vagy csökkentették termelésüket, ezért a VT Autóelektronika Kft. április 6. és 19. között csökkentett kapacitással működik. A VT Metal Kft. felületkezelő üzemeiben is csökkent a heti gyártás, ezért csütörtökön és pénteken elvégzik az üzemi karbantartási feladatokat, megrendelések alakulásártól függően elképzelhető, hogy heti 3-4 napos üzemre állnak át. A Videoton jelezte azt is, hogy széles körben alkalmazza a részleges vagy teljes távmunkát.

(Index, MTI, Makronóm; Borítókép: Envato elements)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor