Belföld

Koronavírus – Budapesten vannak a Vuhanból elhozott magyarok

Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek  haza – számolt be az M1 aktuális csatorna.

A hét magyar – akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból – francia segítséggel hagyták el Vuhant. Vasárnap délután érkeztek Franciaországba, onnan a Magyar Honvédség repülője hozta őket Budapestre.
    Az M1 tudósítója a Szent László kórház elől nyilatkozva azt mondta: a magyarok az Országos Mentőszolgálat két hétszemélyes járműjével érkeztek meg a kórházba. Azt lehetett látni, hogy a járművezetők maszkot, védőruhát viseltek.
    Azt is elmondta, hogy a magyarokat megvizsgálják, de az eredményekre néhány napot várni kell.
    Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek kiemelte: a magyarok tünetmentesek, jól vannak.
    Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.
    Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón azt közölte: a Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a hazatérő magyarokat.
    Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.
    Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket – tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban lévőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte.
    A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.
    A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak.
    A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor