Belföld

Egy év börtönre ítélték a röszkei átkelőnél elfogott migránsokat

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, aki kedd hajnalban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről.
    Kedd hajnalban, fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötvenfős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult.
    A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg 5-6 méterre megközelítette az egyik őrt, egyikük újabb két figyelmeztető lövést adott le.
    A többszöri lövés hatására, és az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott.
    A vádlottak a bíróságon nem tettek vallomást, de a rendőrségnek beismerték bűnösségüket, azt mondták, nem vettek részt a kerítés megrongálásában, a tömeggel tartva lépték át a határt. Egyikük arról beszélt, hogy nem szervezett akció volt, spontán történtek a dolgok az átkelőnél, olyan kiáltásokat is hallott, hogy megnyílt a határ.
    Az egyik vádlott, aki damaszkuszi házukat ért bombatámadás során szerzett súlyos sérüléseket, azt mondta, a határ átlépése után elesett, és már nem tudott visszatérni a vajdasági oldalra.
    A fegyveres biztonsági őrök tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a határ másik oldaláról éjszaka többen is az átkelőt lezáró kapuhoz mentek, a vajdasági oldalról gépkocsik érkezését és beszédhangokat hallottak. Éjszaka nagyon erős köd volt, a látótávolság nem haladta meg a 30 métert.
    A migránsok hangosan kiabáltak, ritmusosan skandáltak, a határ áttörése előtt és azt követően is. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, “mintha rohamra indulna egy tömeg”.
    A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.
    Az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek. A Damaszkuszban megsérült vádlott közölte, menedékkérelmet kíván benyújtani.
    A bíróság elrendelte a letöltendő börtönre ítélt vádlottak letartóztatását.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

November 10-15-e között érkezik az inflációs nyugdíjkiegészítés

tk_arpad

2374 önkormányzat kap támogatást a szociális tüzelőanyag-programban

tk_arpad

Szeptember 30.: A Magyar Népmese Napja

tk_arpad

Kiemelten fontos a Kárpát-medencében gazdálkodók együttműködése

tk_arpad

Több mint 2200 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

tk_arpad

Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament

tk_arpad

A hétvégére ismét melegszik az idő

tk_arpad

Októberben ismét lehet pályázni a Lázár Ervin Programba

tk_arpad

Magyarország történetének tizenhatodik népszámlálása kezdődik meg október elsején

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább