Belföld

Az európai vidra lett az év emlőse

A Vadonleső Program hetedik éve választja meg azt a védett vagy fokozottan védett, többnyire közösségű jelentőségű őshonos emlősfajt, amelyre szeretné egész évben ráirányítani mind a szakmai közösség, mind pedig a társadalom széles rétegének figyelmét. 2020-ban az ÉV Emlőse címet a hazai élővizek csúcsragadozója, a vidra kapta.

Az Év Emlősével a természetben csak ritkán találkozhatunk, mert szinte kizárólag éjszaka aktív. Magányosan él, kivétel ez alól a párzási időszak és az utódait nevelő nőstény. Étlapján a halak, kétéltűek, rákok, esetleg gerinctelenek (kagylók, vízi rovarok, lárvák), rágcsálók szerepelnek.

Testtömege 3-14 kg, testhossza 46-82 cm. Nincs kifejezetten párzási időszaka. A nőstény általában két kölyköt hoz a világra, 3 hónapig szoptatja őket, de ennél tovább is együtt maradhatnak. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté.

Hasznos állat, tisztítja a halastavakat, ugyanis beteg halakat, halászati mellékterméket fogyaszt. Sajnos a kilövése még manapság is jellemző, holott lehetne védekezni ellene elterelő etetéssel vagy villanypásztorral. Visszaszorulásához hozzájárult az élőhelyeinek átalakulása, a táplálék mennyiségének csökkenése és a különböző tévhitek is, például hogy sok halat eszik és gyorsan szaporodik. A vidra az egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor