Január 15-től, szerdától nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.
Az elnök ismertette, hogy a rendelet szerint a  200 négyzetméternél nagyobb üzletekben a származási hely beazonosítását  zászlókkal kell segíteni. Az ennél kisebb üzletekben a hús szármázását  csak betűvel kell jelölni, a rendelkezés a betűk méretéről is szól.  
    A  születés, a tartás helye és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen  zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor  származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más  országban vágták le, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a  vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni – tette hozzá. 
    Éder  Tamás elmondta, hogy a rendelet egy uniós jogszabályon alapul, amelynek  magyarországi bevezetését szakmai szervezetek, az érdekelt gazdasági  szereplők kezdeményezték tavaly év elején, a rendelet 2019-ben jelent  meg. 
    Kitért arra is, a kezdeményezés célja, hogy a fogyasztók  minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a sertéshúsokról Az  előrecsomagolt termék vásárlása esetén a fogyasztó ezen információknak  már régóta a birtokába jut, ugyanakkor a tőkehús pultnál felmerülhet  benne, hogy biztosan friss, hazai előállítású sertéshúst készül-e  megvásárolni. Emellett egyre jobban erősödik a fogyasztói tudatosság,  többen odafigyelnek az adott termék ökológiai lábnyomára, amely a  belföldi termelés esetén kisebb, hiszen az import esetén a szállítás  okozta környezetterheléssel is számolni kell. 
    A rendelet  jelenleg csak sertéshúsra vonatkozik, ám pozitív tapasztalatok esetén a  jogszabályalkotó elgondolkodhat majd a kiszélesítésén – jegyezte meg.
MTI
- Hirdetés -
