Térség

Szegeden ismertette a Zrínyi 2026 programot a honvédelmi miniszter

A Magyar Honvédség minden területét érintő fejlesztési tervről, a Zrínyi 2026 programról beszélt Dr. Benkő Tibor a Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. A tárcavezető hangsúlyozta, a legnagyobb érték a béke és a biztonság, ennek fenntartását szolgálja a haderőfejlesztés, amelynek két alappillére a hazája iránt elkötelezett, kiválóan felkészített katona, valamint a 21. század kihívásait kezelni képes, korszerű haditechnikai felszereltség.

Az államigazgatás, a védelmi igazgatás szereplői és a honvédelem ügye iránt érdeklődő közönséget a honvédelmi miniszter emlékeztette a délszláv háborúra, amely során a Dél-Alföldön élők is megtapasztalhatták, milyen következményei vannak egy szomszédos ország háborús konfliktusának. Ennek kapcsán Benkő Tibor kifejtette: a nyugat-balkáni helyzet, a Krím-félszigeten tapasztalt hibrid hadviselés, valamint az illegális migráció, a terrorizmus és a kibertérből érkező kihívások miatt szükséges a reform, amelynek célja, hogy a magyar haderő a térség meghatározó ereje legyen.

A fejlesztést a kormány is támogatja, ezt az utóbbi években folyamatosan bővülő honvédelmi költségvetés is alátámasztja. Ugyanakkor a haza védelme az egész nemzet közös ügye, s abban minden állampolgárnak feladata van – fogalmazott a miniszter. A bővülő és fejlődő honvédségben kiemelten fontos az életpálya, amelynek megkerülhetetlen része az illetmények emelése, a lakhatás támogatása és az egészségkárosodási ellátás. A haditechnika is teljesen megújul. Új eszközök: helikopterek, repülőgépek, harci járművek, nehéz- és könnyűfegyverek beszerzése van folyamatban, és fejlesztik a személyi felszerelést is. Mindenből a legjobbat, a legkorszerűbbet vásároljuk – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a programban külön figyelnek a háttér kialakítására is. Erre szolgál a kiskunfélegyházi fegyvergyár létrehozása, valamint a társadalom figyelmének ráirányítása a honvédelem ügyének fontosságára. Az utóbbit célozzák a fiatalokat megszólító honvédelmi táborok és a különböző honvédelmi ösztöndíjak, illetve a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer. Az önkéntesek létszáma jelenleg csaknem 9000 fő, s jó hír, hogy főként fiatalok választják a tartalékos szolgálatot. A továbbiakban újabb kadétiskolák létesítése a cél, hiszen jelenleg egyetlen ilyen intézmény található az országban, Debrecenben. Hódmezővásárhelyen is épülni fog egy középiskola és kollégium a jövőben. Azért esett a választás erre a településre, mert itt jelentős katonai egység van, és ezekben az intézményekben katonák is oktatnak majd – egészítette ki.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak figyelem! Életbe lépett a „vörös kód”!

Szabó Viktor

A Szentest és Csongrádot útba ejtő Volánbuszokat is élőben követheti a telefonján

Szabó Viktor

Szentesre és Csongrádra is markáns lehűlés érkezik

Szabó Viktor