Belföld

A legszebb konyhakerteket díjazták az OMÉK-on

A konyhakertészkedés nemcsak megteremti az asztalravalót, a kertben való munkálkodás nem csak boldogsággal tölt el, de tanít is minket türelemre, odafigyelésre, a kétkezi munka megbecsülésére – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az OMÉK-on rendezett Legszebb Konyhakertek díjátadóján.

Hetedik éve díjazzák a Legszebb Konyhakertek országos program legkiválóbbjait. Az egyre szélesedő versengés arra is rámutat, hogy a lényeg talán nem is a termés, a leszedett gyümölcs, vagy a földből kihúzott zöldség, hanem az odavezető út. A kert a rendszeres munka, az odafigyelő törődés által lesz tulajdonosának féltett kincse – mondta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor megfogalmazása szerint megcsodálhatjuk a japánkerteket, ellátogathatunk botanikus kertekbe, vágyakozva nézhetjük a díszkerteket, de mégis a legszebb, a szívünknek legkedvesebb az lesz, ami otthon van, ami a miénk. Lehet az a balkonon, vagy a ház végében, állhat néhány cserépnyi palántából, vagy terebélyes fákból, az biztos, hogy féltő gonddal ápoljuk, és lelkesen örülünk minden egyes új hajtásnak. Ezen kívül megmutatja azt is, mennyivel finomabb a saját magunk által termelt zöldség és gyümölcs, milyen értékes és összetett a természet rendszere.

A miniszterhelyettes kitért arra is, hogy a Legszebb Konyhakertek program igazán nemes célt szolgál, mégpedig azt, hogy ezeket az érzéseket minél többen átéljék és egyre többen kedvet kapjanak saját kertjük megszépítésére. A program fontos küldetése az is, hogy minden generációt megszólítson. Az évek során ez a pályázati lehetőség nagyon sok kertművelőhöz eljutott. Ezért is fontos, hogy a kezdeményezést az Agrárminisztérium évek óta figyelemmel kíséri és támogatja, tiszteletben tartva annak alulról építkező jellegét – fogalmazott Farkas Sándor.

Kovács Szilvia, a Legszebb Konyhakertek ötletgazdája, Karcag alpolgármestere elmondta: a 2012-ben életre hívott program mára országos méretűvé duzzadt. Ebben az évben 378 településről közel 2500-an neveztek. Közülük a zsűri 45 kertet talált országos elismerésre méltónak. Tulajdonosaik a 79. OMÉK alkalmából vehették át díjaikat.

AM Sajtóiroda



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor

Jaber: “Magyarország, ez a legjobb hely a világon!” + VIDEÓ!

Szabó Viktor