Balástya

Termálkút épül Balástyán

Az 1700 m-es kút nyolc önkormányzati ingatlan hőenergiával történő ellátását és a szükséges villamos-energia kiváltását biztosítja.

Balástya, 2019. augusztus 30.  
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Balástyán termálkút épül a közcélú intézmények hőenergiával való ellátásához

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-3.2.2-15-CS1-2016-00002 kódszámú “Balástya, helyi, megújuló geotermális energiájának kiaknázása a független és fenntartható hosszútávú energiaellátás jegyében” elnevezésű pályázat 100 százalékos támogatásával,  termálenergetikai beruházás valósul meg Balástyán.

2019. május 13-án a Balástya Községi Önkormányzat megkötötte a vállalkozói szerződést kivitelező AQUAPLUS Kútfúró, építő és Termál-energetikai Kft-vel. Az építési napló megnyitása június végén megtörtént. Augusztus 16-án az önkormányzat a munkaterületet átadta a kivitelezőnek, és a bontás nélküli út alatti átvezetésekkel megkezdődött a beruházás.

A projekt keretében termálkút fúrása, fővezeték kialakítása történik, amely nyolc önkormányzati ingatlan hőenergiával történő ellátását és a szükséges villamos-energia kiváltását biztosítja a geotermális energia révén. A rendszer majd központi hőcserélővel üzemel, és az intézmények szekunder körön lesznek kiszolgálva a kinyert hővel.

A termelőkút helye, Balástya 7,1 hrsz., a Vadásztanya vendéglő és a Munkácsy Mihály Katolikus Általános iskola között, a rendezvénytéren, a vendéglő kerítésénél.  A kút mélysége 1700 m.

A beruházás eredményének nem számszerűsíthető tulajdonsága: az energetikai beruházás hosszú távon az energia-megtakarításon túl hozzájárul az országos megújuló energia-részarány növeléséhez, ami az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátás csökkentéséhez vezet. A geotermikus energia kiaknázása a korszerűtlen földgázfelhasználással szemben a helyi természeti erőforrások fenntartható használatát teszik lehetővé, amely a bekapcsolt önkormányzati tulajdonú, közcélú intézmények megújuló energiaforrásokra történő átállását teszik lehetővé.

A projekt elnyert támogatás: 246,5 millió Ft  

Kivitelező: AQUAPLUS Kútfúró, építő és Termál-energetikai Kft.  

Műszaki ellenőrzés: Integrated Engineering Solutions Szolgáltató Kft.

„A Csongrád megyébe/településünkre érkező TOP projektek tervezésében, előkészítésében és lebonyolításában közreműködő partnerünk volt a Csongrád Megyei Önkormányzat és Hivatala.”



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Munkában a tűzoltók: Nyitott garázs égett Balástyán

Szabó Viktor

A hétvégén még a kerítés is kolbászból lesz Balástyán

Szabó Viktor

A balástyaiak törik legjobban a kukoricát

Szabó Viktor

Határon túli barátokkal ápolták a hagyományokat Balástyán

Szabó Viktor

Nemzetközi Folkfesztivált rendez Balástya

Szabó Viktor

Épül az iskolai konyha tetőszerkezete Balástyán

tk_arpad

40 jármű ütközött 15 balesetben az M5-ös autópályán (frissítve)

cs3_admin

Csontokat találtak a közelmúltban egy balástyai tanya falában

cs3_admin

Nagy Feró lesz a pénteki sztárvendég a balástyai Böllérfesztiválon

tk_arpad