Vélemény

Békés Bence: Gyűlöletkeltés a tolerancia nevében

Egy üdítőket forgalmazó világcég reklámjának margójára írom e sorokat, ami felidézett bennem egy történetet. Madonna pont tíz éve turnézott Kelet-Európában, amikor a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Intézet munkatársai megkérték az énekesnőt, hogy mondjon el egy aggódó szöveget a térségben élő romák és melegek érdekében. Bukaresti koncertjén megtette, aminek hatására tízezrek fütyülték ki az amerikai sztárt, utána pedig a médiában és az interneten is elszabadultak az indulatok. Kommentek ezreiben szidták Madonnát, a cigányokat és a melegeket.

Három évvel később, 2012-ben jött a Jeszenszky-ügy, amit szintén a Nyílt Társadalom Intézet munkatársai kezdeményeztek. Az akkor hazánk norvégiai és izlandi képviseletét ellátó Jeszenszky Géza nagykövet egyetemi jegyzetében találtak egy olyan romákra vonatkozó mondatot, amely szerintük sértő és igaztalan a cigányokra nézve, a megfogalmazója ezért rasszista, aki szítja az előítéleteket. Mit tettek ezzel a mondattal Soros munkatársai? Vajon szóltak Jeszenszky professzornak, hogy javítsa ki a hibásnak ítélt szövegrészt, vagy hagyja el az általa jegyzett kötetből? Nem, nem szóltak neki, hanem előkészítettek és a nyilvánosság előtt kirobbantottak egy botrányt, amit felkapott a teljes hazai sajtó és külföldön is visszhangot kapott. Jeszenszky Géza egyetemi jegyzetét, benne a kritizált mondattal, talán néhány százan ismerhették meg azokban az években, amikor ebből tanított a professzor.

A botrány következtében cikkek, vélemények, rádiós és televíziós műsorok születtek, amelyekben a rasszistának tartott állítás óriási tömegekhez jutott el. Az akkori megjelenések alapján közel egymillióra becsültem a cigányellenesnek bélyegzett mondat elérését. A rá adott reakciók hasonlóak voltak, mint Madonna esetében: kommentek ezreiben gyalázták a cigányokat, Jeszenszky professzor mondatát bőven túlszárnyaló fantazmagóriák terjedtek mindenfelé az interneten. Nem idézem a romákra vonatkozó kifogásolt állítást, mert ennek az írásnak nem célja, hogy igazolja vagy cáfolja azt. Akit érdekel, gyors kereséssel megtalálja.

Összefoglalva: egy maximum pár száz ember által ismert állításból tettek milliós elérésű ügyet, amelyben a döntő többség a rasszistának ítélt kijelentés mellett, sőt azt bőven eltúlozva foglalt állást. Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy ezzel meghurcoltak egy köztiszteletnek örvendő embert, aki éppen abban az időben egy nemzetközi holokausztkonferencia kezdeményezője és szervezője volt, de az ügy hatására arra kényszerítették, hogy tartsa távol magát a saját rendezvényétől.

Ha én roma vagy meleg lennék, biztosan megkérném Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Intézet munkatársait, hogy velem kapcsolatban ne érzékenyítsék az embereket, nem szeretnék a politikai céljaik eszközeként áldozattá válni. És ezt tenném a magát függetlennek mondó, valójában ettől a szimbolikus balhéktól vezérelt politikai irányzattól ezer szálon függő balliberális lakájmédiával is. Ne segítsetek rajtunk, mert belehalunk!

Ha pedig Jeszenszky Géza helyében lennék, biztosan nem támogatnám ezt a politikai tábort.

Életem során hosszú ideig magam is hittem az érzékenyítő kampányokban. Elfogadtam, hogy akik ezeket szervezik, tudják, mit tesznek. Akkor az tűnt egyértelműnek számomra, hogy ami rám pozitív hatással van, az biztos mindenkire így hat. Nem vettem tudomásul, hogy más élethelyzetben lévő társadalmi csoportok eltérő tapasztalatokkal, ezért különböző véleménnyel állnak ezekhez a kérdésekhez. Naiv módon azt hittem, hogy egy-egy ilyen kampány képes komoly társadalmi feszültségeket orvosolni.

Amikor már nemcsak lelkes fogyasztóként, hanem belülről is megismertem azt a világot, ahol ezeket a kampányokat gyártják, illetve szintén közelről megismertem a kampányokban eszközként felhasznált áldozatok életét, akkor világossá vált számomra, hogy mindez sokaknak csak pénzkeresetet, a finanszírozóiknak pedig politikai machinációkat jelent.

Egyáltalán nem érdekli őket a cigányok vagy melegek helyzete! Ha érdekelné, akkor komoly energiákat és pénzt áldoznának a hatások vizsgálatára is, de pontosan tudom, hogy ezt soha nem tették meg. És ha érdekelné őket, akkor örülnének a javuló helyzetnek, a munkaerőpiacra bekerült romáknak, a biztonságban, kordonok nélkül megtartható Pride-nak. De nem örülnek a pozitívumoknak, sőt igyekeznek eltagadni azokat.

A legjobb társadalmi érzékenyítés a hatékony, sikeres kormányzás, az, amelyik javít minden társadalmi csoport helyzetén, így a feszültségek természetes módon csökkennek, a párbeszéd készsége, a tolerancia és a szolidaritás ezzel párhuzamosan nő. Ennek köszönhetően tűntek el az országból a fasiszta félkatonai szervezetek, és gyengült meg pártjuk, a Jobbik.

Forrás: magyarnemzet.hu

Fotó: Kőhalmi Péter/Figyelő

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hámori Tamás: Olaszország következő miniszterelnökét Giorgia Meloninak hívják

tk_arpad

Hámori Tamás: Aki árnyékra vetődik, az nem talál semmit

tk_arpad

Irsai Farkas László: Néztem a mai bejelentést. Három dolgot nem értek.

tk_arpad

Moderari: Árnyékkormány

tk_arpad

Szánthó Miklós: Villanylekapcsolás

tk_arpad

Financial Times: Hiába bírálják, Orbán elérte, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz ára

tk_arpad

Kondor Katalin: A műbalhé határai

cs3_admin

Moderari: OMSZ

cs3_admin

Szentesi Zöldi László: Pelikánnak mindent szabad

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább