Tech

Veszélyes lehet a fényképünket öregítő FaceApp

Az applikáció lényege, hogy a saját arcképünkből önmagunk idősebb, fiatalabb vagy éppen más nemű változatát állíthatjuk elő. Bár érdekes megtapasztalni, milyenné válhatunk, a FaceApp szerverén a képeink új életre kelhetnek, a felhasználói szerződés ugyanis minden jogot megad rá az alkalmazás működtetőinek.

Mindez azt jelenti, hogy a feltöltött fényképeinket bármikor, világszerte felhasználhatják, nyilvánosságra hozhatják bármilyen név alatt, minden médiaformátumban és csatornán. Ez azért ijesztő, mert visszavonhatatlan, és kártérítést sem kérhetünk azért, mert visszaéltek az adatainkkal, ugyanis előzőleg engedélyeztük számukra, így hozzájárulunk, hogy a működtetők akár reklámokban vagy egyéb portálokon használják fel az öregbített, másmilyenné formált arcképünket.

Felkerestük pár ismerősünket, akik használták az alkalmazást: mindannyian arra hivatkoztak, hogy „csak a fotóikhoz kért hozzáférést” az app, ami azt jelenti, hogy a telefonunkban található összes fényképünk kiszolgáltatottá válik, és nagy valószínűséggel mindet elraktározza magának, így az üzemeltetőkön kívül mások is hozzáférhetnek a személyes adatainkhoz. A hvg.hu felhívta a figyelmet arra, hogy képeinket nem a szerver alakítja át, hanem egy felhőben található szerkesztő végzi a manipulálást, így nem tudni, mi mindenre használják még fel a manipulált fotókat. A program feltételei közé tartozik, hogy az információink megosztásával adatainkat üzleti célokra is felhasználhatják. Mint kiderült, maga az alkalmazás már 2017-ben is nagy népszerűségnek örvendett, noha akkor is figyelmeztettek a kissé laza adatkezelési gyakorlatra. Jelenleg azért annyira felkapott, mert egy ügyes kommunikációs trükkel bedobták a köztudatba a #faceappchallenge néven futó kihívást. A kihívással, ami egyébként nem nevezhető valódi megmérettetésnek, arra buzdítják az embereket, hogy minél többen önszántukból hozzanak nyilvánosságra megváltoztatott korú önarcképet, és ezzel generáljanak még nagyobb érdeklődést.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megbolondult a Facebook, akaratlanul is ismerősnek jelölt másokat

Szabó Viktor

Elon Musk: a Twitter irányítása “fájdalmas”

cs3_admin

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

cs3_admin

Megjelent a ChatGPT-4

cs3_admin

Mobil elektromosgépjármű-töltőállomást mutattak be

cs3_admin

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

tk_arpad

2,1 millió forintos cuki új villanyautó a Magyarországon is jelen lévő kínai gyártótól

Pászti Dániel

Vége a Netflix jelszómegosztásának?

cs3_admin

Mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internete

cs3_admin