Site icon Cs3.hu

Isteni és látványos lengyel leves

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. A szláv nyelvek etimológiai szótárai szerint a борщ (borscs) szó eredetileg a борщевик (borscsevik) elnevezésű növény, a medvetalp (latinul Heracleum) nevéből származik, ennek a leveleit használták az ételhez korábban.

A borscs az szláv konyha legősibb rétegéhez tartozik, eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek Európa szláv területein.

Hozzávalók 4 főre:

–          60 dkg marhahús

–          20 dkg sárgarépa

–          40 dkg cékla

–          20 dkg krumpli

–          20 dkg édeskáposzta

–          10 dkg karalábé

–          1 fej vöröshagyma

–          2 dl paradicsomlé

–          2 db babérlevél

–          1 csokor petrezselyemzöld

–          Vegeta

–          pirospaprika

–          4 ek. étolaj

–          bors

–          2 dl tejföl

Elkészítés:

A felkockázott húst sós vízbe feltesszük főni.

A habját leszedjük.

Beledobunk egy hagymát, borsot, Vegetát és puhára főzzük.

A fazékba 2 evőkanálnyi olajat öntünk, belekeverünk egy kevés pirospaprikát, a szeletelt céklát és káposztát, az apróra vágott sárgarépát és karalábét.

Miután kicsit megpirítottuk a zöldségeket, feleresztjük a húslével, és kb. 20 percig pároljuk.

A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a krumplit és a paradicsomlevet. Újraforrástól számítva –lassan- kb. 20 perc alatt készre főzzük.

Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk, petrezselyemzölddel vagy kaporral díszíthetjük.

Jó étvágyat!

Forrás: Vegeta.hu

Exit mobile version