Belföld

A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz

Fotó: Földházi Árpád/kormany.hu

A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz, a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására jövőre rendelkezésre álló összeg.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón azt mondta: minden eddiginél több forrást tudnak a családok segítésére biztosítani.

A jövő évi költségvetésben a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására rendelkezésre álló összeg, ez 2010-hez képest, amikor 960 milliárd forint volt erre a célra, két és félszeres emelkedést jelent- fűzte hozzá.

Hozzátette: Magyarország demográfiai kihívásait nem bevándorlással kívánják orvosolni, hanem magyar gyermekek születésének támogatásával. Szólt arról, hogy az eddigi családtámogatások mellett július 1-étől elindul a családvédelmi akcióterv is, illetve két eleme jövő év január 1-től, ehhez is megvannak a források a költségvetésben.

Összességében a családok támogatására rendelkezésére álló több mint 2200 milliárd forintból mintegy 200 milliárd forint kifejezetten a családvédelmi akciótervhez kapcsolódik a következő évben – mondta az államtitkár, hozzátéve, a babaváró támogatáson keresztül több mint 400 milliárd forintot vehetnek majd fel a fiatalok olyan kamatmentes kölcsönként, amelyet adott esetben vissza sem kell fizetniük, ha gyermekeket vállalnak.

A jövő évi költségvetésben csaknem 300 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre, a családi otthonteremtési kedvezményen (csok), az ahhoz kapcsolódó, bővülő, támogatott kölcsönön keresztül, vagy jelzáloghitel-elengedéssel – közölte Novák Katalin, megemlítve: ebben az összegben szerepel a július 1-jétől induló falusi csok is.

Felhívta a figyelmet a családi adókedvezmény lehetőségére is, amely az idei évben is emelkedett, és jövőre indul a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége is. Kitért arra, hogy a jövő évi költségben 40 milliárd forint áll, rendelkezésre bölcsődefejlesztési célokra.

Novák Katalin a sajtótájékoztató után, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerület polgármestereinek értekezletén tartott előadásában egyebek mellett azt mondta: a bölcsődei rendszer rugalmassá vált.

Beszélt a minibölcsőde nyújtotta lehetőségről, és elmondta azt is, hogy a családi bölcsőde egy kistelepülésen, faluban is jól működhet és jövőre jelentősen növelik a finanszírozását.

Novák Katalin szólt arról is, hogy 2010 után visszaadták a gyermekgondozási segély (gyes) “harmadik évét”, a családi adókedvezményt visszavezették, bővítették. Bevezették a gyermekgondozási díj (gyed) extrát és egy teljesen új otthonteremetési programot, a folyamatosan bővülő csokot – sorolta.

Azt mondta: 2010-ben a családtámogatások 76 százaléka alanyi jogon járt és csak 24 százaléka volt munkához kötve, míg most – két és félszer akkora összegből – a munkaalapú támogatások vannak túlsúlyban, ami 3,6 százalékos munkanélküliség mellett indokolt, és a magyar emberek támogatását élvezi.

A demográfiai eredményekről szólva hangsúlyozta: bár fogy a népesség Magyarországon, a gyermekvállalási kedv nőtt, húsz éve nem vállaltak átlagosan annyi gyermeket a fiatalok, mint most. A házasságkötések száma majdnem 50 százalékkal emelkedett, kevesebb a válás, a terhességmegszakítások száma is csökken.

Az értekezleten jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

(MTI; kormany.hu)



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak; Donald Trump a béke elnöke

Szabó Viktor

Sulyok Tamás: a jogállamot kívánom képviselni

Szabó Viktor

Elsöprő erővel győzne a Fidesz–KDNP, ha ma tartanák a választásokat

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább