Külföld

A héten a második migránstábort számolták fel Párizs északi részén

Több száz migránst szállítottak el a francia hatóságok pénteken biztonságos helyre, akik a Párizstól északra található Saint-Denis utcáin néhány hete éltek egy utcai sátortáborban. Három nap alatt ez volt a második táborkiürítés a francia fővárosban.

A Saint-Denis és Párizs határán kialakított utcai sátortáborban mintegy négyszáz, elsősorban Afrikából (Szudánból, Eritreából és Szomáliából) érkezett bevándorló élt az utolsó összesítés szerint. Közülük mintegy háromszázan nyugalomban sorakoztak fel reggel 7 órakor 2 Celsius-fokos hidegben, kezükben bőrönddel vagy hátizsákokkal a buszok előtt, amelyek átmeneti befogadóhelyekre, elsősorban sporttermekbe szállították őket a párizsi agglomerációban. 

Mohamad, egy 25 éves szudáni férfi a francia hírügynökségnek elmondta, hogy nem tudja, hova viszik a hatóságok, de mindegy neki, mert már egy éve az utcán várja, hogy valahol befogadják. A szomáliai Novar, aki már benyújtotta a menedékkérelmét, viszont nem szívesen hagyta ott a sátrát. Egyszer már volt egy túlterhelt befogadóközpontban, ahol “problémái akadtak”, ezért szívesebben él az utcán.    

A prefektúra tájékoztatása szerint minden elszállított ember helyzetét ellenőrzik az átmeneti befogadóhelyeken, ahol néhány hétig maradhatnak. A pénteki táborkiürítés a második volt a héten. Kedden a Porte de Clignancourt-i metrómegálló környékéről mintegy 1800, elsősorban afgán bevándorlót szállítottak el. 

A francia kormány a következő hetekben felgyorsítja a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, miután a France terre d’asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon. Michel Cadot párizsi prefektus kedden jelezte, hogy a jövő hét végégig átadják a vidékfejlesztési minisztérium támogatásának köszönhetően az Ile-de-France régióban kialakított 1200 új férőhelyet a migránsok elszállásolására.   

A pénteki felszámolás teljes nyugalomban történt szociális munkások segítségével, rohamrendőrök felügyelete alatt. Yann Manzi, az Utopia 56 nevű segélyszervezet részéről ugyanakkor aggodalmának adott hangot azon menedékkérők sorsa miatt, akiknek a kérelmét elutasították vagy akik már más uniós országban is adtak ujjlenyomatot, így visszaküldhetők abba az európai országba, ahol először regisztrálták őket.  

Laurent Russier, Saint-Denis kommunista polgármestere közleményben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ismét “kritikus helyzetet” kellett elérni ahhoz, hogy “ezek az emberi lények biztonságot kapjanak”, és ígéretet tett arra, hogy “különös figyelmet fog szentelni annak, hogy a biztonságba helyezés ne ürügyként szolgáljon a kitoloncolásokhoz”.    

A migránsok sátortáborai júniusban teljesen eltűntek a francia fővárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el. Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályoztak arra, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára. A civil szervezetek viszont december végén arra figyelmeztettek, hogy ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, s az állami szerveket vádolták meg azzal, hogy veszélybe sodorják az emberek életét.

Forrás: Mti

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kaliforniában nemi megkülönböztetés nélkül kell árulni egyes gyermektermékeket

cs3_admin

Március végéig vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában a hiány enyhítésére érkező uniós kamionsofőrök

cs3_admin

Kimenekítettek 26 magyart Kabulból

cs3_admin

Az NSO tulajdonosa szerint semmi közük az ötvenezres telefonszám-listához

cs3_admin

A román kormány elfogadta a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó rendeletet

cs3_admin

Belehalt sebesülésébe a tíz nappal ezelőtt meglőtt holland újságíró

cs3_admin

Magyarország támogatni fogja a szlovén uniós elnökséget

cs3_admin

A fertőzöttek száma 172 millió, a halálos áldozatoké már mintegy 3,7 millió a világon

cs3_admin

Válik Bill Gates

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább