Külföld

Erdogan: várhatóan néhány hónapon belül létrejön a biztonsági övezet a török-szíriai határ mentén

Várhatóan néhány hónapon belül létrejön a Donald Trump amerikai elnök által január közepén újból felvetett biztonsági övezet a török-szíriai határ mentén – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken egy nyilvános felszólalásában a kelet-törökországi Erzurumban.

Erdogan beszédében kifejtette: ha az ígéret ellenére, amelynek értelmében a pufferzóna Törökország védelmét szolgálná, a biztonsági övezet mégsem jönne létre, Ankara maga alakítja azt ki Szíriában. A török elnök egyúttal leszögezte: a zóna létrehozásának folyamatában a tulajdonképpeni irányításnak Törökország kezében kell lennie, Ankarának minden egyéb megoldási javaslat előtt “zárva az ajtaja”.  Törökország a biztonsági övezet kialakításához csak logisztikai támogatást vár. Ankara terrorszervezetnek, védelmi szempontból pedig fenyegetésnek tartja azt a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely az Eufrátesz folyó és az iraki határ között több száz kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a török határ menti területeket.

Törökország emellett úgy tartja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. Ankara neheztelése ellenére az Egyesült Államok a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam dzsihadistái ellen folytatott harcban és fegyverekkel látja el a kurd milíciát.
Erdogan pénteki felszólalásában a Törökország és Szíria között 1998-ban aláírt adanai megállapodásra hivatkozva jelezte: Ankarának “nincs szüksége senki meghívására, a szerződés megnyitja az utat a török beavatkozás előtt”.
Törökország úgy véli, hogy az adanai egyezmény feljogosítja őt egy újabb szíriai műveletre, miután Damaszkusz vállalásai ellenére nem lépett fel a PKK egyik szíriai “leágazásával”, az YPG-vel szemben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön egy televíziós interjújában azt mondta, hogy egyelőre semmit nem tisztáztak kellően a mintegy 30 kilométer szélesre tervezett észak-szíriai biztonsági övezettel kapcsolatban, miként az sem egyértelmű, hogy Washington mit ért pontosan a pufferzóna alatt. A miniszter kiemelte: Ankara és Washington még egyeztetéseket folytat arról, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben szakítja meg kapcsolatait az YPG-vel.
Cavusoglu rámutatott: Törökország a biztonsági övezetet képes lenne akár egymaga kialakítani, ugyanakkor nem ellenzi, hogy az Egyesült Államok vagy más országok együttműködjenek a folyamatban.

Forrás: Mti

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hat sérültje van a londoni lövöldözésnek, köztük két gyerek

cs3_admin

XVI. Benedek halála – Orbán Viktor lerótta kegyeletét a ravatalnál

cs3_admin

Elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

cs3_admin

Novák Katalin Kijevből jelentkezett be

cs3_admin

Túlterheléses támadás érte az Európai Parlament weboldalát

tk_arpad

Nemzeti színekben pompázott a Niagara-vízesés

tk_arpad

Ma helyezik végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt

tk_arpad

Megnyerte a jobboldal a svéd választásokat, bánatában lemondott az eddigi baloldali kormányfő

tk_arpad

Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat-Balkán és az Európai Unió között

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább