Nagy érdeklődés övezte dr. Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter csütörtöki előadását a pusztaszeri Magyar Birtokon, ahol a mesterséges élelmiszerek kérdéskörét járta körül a hallgatóság előtt. Az eseményen a szakmai közönség mellett sok érdeklődő helyi lakos is részt vett, hiszen a téma mára minden háztartást érint.
Dr. Fazekas Sándor előadásában bemutatta, hogyan van már most is jelen életünkben a mesterséges élelmiszer, és kitért azokra a gyártókra, akik laboratóriumi körülmények között állítanak elő „ételeket”. Részletesen szólt a „tenyésztett hús” fogalmáról, valamint arról is, hogyan próbálják egyes szereplők csodaszerként bemutatni az ízeltlábúakból, például hernyókból vagy petékből készült ételeket.
A volt miniszter külön hangsúlyozta: a vásárlóknak érdemes fokozottan odafigyelniük az áruházak polcain található termékekre, ugyanis egyre több megtévesztő nevű, kétes összetevőket tartalmazó termék kerül forgalomba.
Az eseményen felszólalt Hubai Imre, az Agrárminisztérium államtitkára is, aki elmondta, hogy az új technológiákkal előállított élelmiszerek hosszú távú hatásai egyelőre nem ismertek. Hangsúlyozta: komoly vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztásáról megalapozott döntést tudjanak hozni a vásárlók. Hozzátette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium szakemberei már dolgoznak azon a jogszabályon, amely szigorúbb ellenőrzést és szabályozást vezetne be az üzletekben forgalmazott termékekre.
.
Fotók: Szél István, NAK vármegyei elnök