Kult Szentes

Szentesről érkezett a legrégebbi butella Vásárhelyre

Csaknem kétszáz butellát mutatnak be 1816-tól napjainkig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban szombaton nyíló kiállításon, amelynek látogatói a pálinka tárolására szolgáló cserépedény készítésével is megismerkedhetnek. A legrégebbi butellát a szentesi Koszta József Múzeum adja. 

A kurátor úgy fogalmazott, a butella a helyi fazekaskultúra ikonikus tárgya, hiszen a kutatások szerint Hódmezővásárhelyen készültek az első darabok, és a városból terjedtek el országszerte, majd váltak népszerűvé a 19. század közepe táján.

A 18. században léteztek üvegbutellák, amelyek cseh és osztrák területekről érkező importtermék révén drágák, anyaguk miatt pedig sérülékenyek voltak. A vásárhelyi tálas mesterek innovációja volt, hogy az italtároló alkalmatosságot elkészítették cserépből. Komoly igény jelentkezett az ilyen használati tárgyakra, hiszen pálinkát már főzhettek a jobbágyok is – mondta a szakember.

A kiállítás az edény története mellett igyekszik a nézők elé tárni, hogyan vált egyre divatosabbá a butella, és milyen változatos formavilága és díszítésmódja alakult ki a szűk száz év alatt, amíg használati tárgyként igazán divatos volt. Készült kicsi, közepes, nagy, kerek, hasáb, könyv, alakos, perec és szecessziós butella is karcolásos, írókázott vagy rátétes díszítéssel – közölte a kurátor.

A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy a butella az egyetlen olyan fazekastermék, melynek szinte elmaradhatatlan része a szöveg. A feliratok általában nemcsak nevet és dátumot tartalmaznak, hanem verses formájú, gyakran a butella tartalmára utaló szöveget is.

A 20. század fordulóján a gyári üvegek annyira olcsóvá váltak, hogy azokat már bárki megengedhette magának, így használati tárgyként kezdték kiszorítani a fazekasterméket. A butellákat azonban gyakran ajándékként adták, születésnapra vagy valamilyen jeles alkalomból névvel, dátummal ellátva, így felértékelődtek, megtartották azokat, és az 1900-as évek kezdetétől emléktárggyá alakultak. A mai napig nagyon sok vásárhelyi család őrzi a felmenők butelláit – emelte ki a szakember. Hozzátette: a kiállításon bemutatott mintegy kétszáz műtárgy közül ezért néhány hiánypótló darabot magángyűjtők kölcsönöztek a múzeumnak.

Az 1960-as, 70-es évektől már alapvetően dísztárgynak formáltak butellákat a mesterek, így készülnek ma is, a tárlaton látható legújabb darabot alig három hete égették ki. A látogatóknak egy filmen Forró István, a város utolsó aktív népi fazekas iparművésze mutatja be e darab elkészítésének folyamatát.

A fél évig látható kiállítás utolsó termében a butellától elválaszthatatlan pálinka készítésének folyamatát ismerhetik meg a látogatók, a gyümölcsfák telepítésétől és gondozásától kezdve egészen a lepárlás fázisáig – mondta Terendi Viktória.

Fotók: Tornyai János Múzeum



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Virágot a virágnak – Nagymamák tavasza a Kisérben 

cs3_szerk2

A magyar könnyebb volt a tavalyinál, a matek nehéznek bizonyult, és a töri is fejtörést okozott – szentesi diákokat kérdeztünk az érettségikről

cs3_szerk2

Útnak indulnak a szentesi katonák, mutatjuk milyen útvonalon haladnak majd

cs3_szerk2

Varga Ferenc: Gyurcsány Ferenc volt hazánk legjobb és legtisztességesebb miniszterelnöke

cs3_szerk2

Íme a mai menetrend, mutatjuk, mikor szállhat fel a füst

cs3_szerk2

Virágom, virágom… Farkas Nikolett is köszöntötte az édesanyákat és nagymamákat

cs3_szerk2

Közúti balesetben segítettek a szentesi ezred katonái

cs3_szerk2

Konzervatív párbeszéd Szentesen – sikerrel zajlott a KDNP teadélutánja

cs3_szerk2

Szentesi pedagógus is esélyes Az év tesitanára címre

cs3_szerk2