Site icon Cs3.hu

Visszavonulót fújt Magyar Péter Strasbourgban, hiába várták az újságírók

A nemzetközi sajtó képviselői már bent ültek a teremben, mikor értesítették őket, hogy a sajtótájékoztató végül elmarad, még azt sem közölték velük, hogy miért.

Az Origo úgy értesült, hogy már a teremben ülve vártak az újságírók Magyar Péterre a kedd 13 órára meghirdetett sajtótájékoztatóján Strasbourgban, ám miután hosszú percekig senki nem jelent meg, telefonálni kezdtek. Ekkor kapták azt a tájékoztatást, hogy a Tisza Párt elnöke mégsem áll ki a nyilvánosság elé, a döntést nem indokolták.

Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Strasbourgban, az Európai Parlament épületében. 

A magyar kormányfő két órán keresztül válaszolt újságírói kérdésekre az Európai Parlamentben kedd délután, egy nappal azelőtt, hogy az EP-ben bemutatná a magyar soros elnökség programját.

Újabb botrány gyűrűzik Magyar Péter körül

A lap emlékeztetett, hogy múlt hét óta gyűrűzik a Tisza Párt elnökének diákhiteles botránya, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szabálytalanságokat tárt fel abból az időszakból, amikor Magyar Péter vezette a Diákhitel Központ Zrt.-t.

Az Átlátszó terjedelmes cikke szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt. Amikor például a First Voice Kft. elnyerte a 12,1 millió forintos, kérdőíves kutatásról szóló megbízást, egy olyan fordítóirodát is felkértek ajánlattételre, amely nem is tett ajánlatot (mivel vélhetően nem is tudta volna elvégezni a feladatot).

A jelentés kitért még a PlanB Kft.-re is, mely mellett egy olyan cég indult 3 alkalommal is, amely 2002-ben adott le utoljára beszámolót, életjeleket nem mutatott (és azóta megszűnt). 

A PlanB ráadásul drágán is dolgozott: egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint/oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett – derült ki a jelentésből.

Időközben a Média1 megtudta, Magyar Péter öccse, Magyar Márton épp akkor volt a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a cég a testvére vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. A portál értesülései szerint Magyar Márton 2019 nyarától dolgozott a PlanB-nek, munkahelyéről a közösségi médiában is hírt adott annak idején, igaz, ezt később eltüntette.



Exit mobile version