Site icon Cs3.hu

Elhunyt Dr. Berki Sándor ortopédus

Elhunyt Szentes „Pro Urbe” díjas, Bugyi István Emlékéremmel kitüntetett orvosa, Dr. Berki Sándor.

Dr. Berki Sándor 1959-ben született Hódmezővásárhelyen. Általános iskoláit Mindenszenten végezte. 13 évesen magyar nyelv és irodalom szaktárgyi versenyen országos első, egy évvel később országos második helyezést ért el. Középiskolába a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumba járt. Mindvégig jeles tanuló volt. Soha nem akart orvos lenni – elmondása szerint – humán érdeklődése alapján jogász vagy bölcsész szakra készült.

A sors másként akarta. 1977-ben vették fel a szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. ezt „summa cum laude” végezte el. 1983-tól a szentesi kórház Baleseti és Helyreállító Sebészeti Osztályán kezdett dolgozni, Badó tanár úr és Tari főorvos úr keze alatt, akik tanítómesterei és atyai barátai is lettek. Így képviselték a “Bugyi Iskolát”, mint a Mester kedves tanítványai.

1989-ben eleget tett a Szegedi Egyetemi meghívásnak és a Traumatológiai Klinikára szerződött, itt egyetemi oktatói statuson dolgozott, tanársegédként. Sokat köszönhet Simonka professzor Úrnak, Varga professzor úrnak, Kiss Gyula főorvos Úrnak, és Sándor László tanár Úrnak akik valamennyien kiváló tanítói voltak.

1996-ban visszajött szentesre, ahol osztályvezető helyettesnek nevezték ki. 2003-tól osztályvezető főorvosa a Baleseti és Helyreállító Sebészeti Osztálynak. 4 szakvizsgát szerzett: traumatológia, ortopédia, kézsebészet, általános sebészet. A hazai csípő és térdprotetikia valamint a magyar protézisgyártás Szentes, nevezetesen Badó Professzor és Tari főorvos Úr munkásságoz kötődik. Ahogy a hazai és nemzetközi ortopéd-traumatológia kiemelkedő személyisége, Hangody professzor mondta, „Szentes a hazai csípő-protetika bölcsője”. Ezt a munkásságot folytatva, az un. „minimál invaziv” protetika területén ért el kiemelkedő eredményeket Berki doktor. Osztályán abban az időben a vidéki Magyarország legnagyobb számú ilyen jellegű műtétje történt.

Új műszerkészletet és új reviziós csípő-protézist fejlesztettek ki. Ezen protetikai munkásságáért Szentes városától „Pro Urbe” kitüntetésben részesült.

A traumatológián belül speciális, karbon-szálas külső csontrögzítőket terveztek, valamint komplett un. reteszes velőűrszeg-rendszert, melyet az angol-amerikai Orthofix cég gyártott és forgalmazott világszerte. A cégtől ingyenesen kapott titán szegekkel és külső rögzítőkkel operálják a végtagtöréseket osztályán kollégáival együtt. Ez európai színvonalat tett lehetővé.

A világ számos pontján tartott előadásokat, szakmai továbbképzéseket és bemutató műtéteket: Az Egyesült Államokban San Franciscóban, Washingtonban, Chicagóban, San Diegóban, Spanyolországban Malagában és Granadában, Olaszországban Milánóban és Veronában, Nagy-Britanniában Londonban és más városokban. Franciaországban Párizsban, Németországban Kölnben és Wolfsburgban, Hollandiában, Dániában, Cipruson, Görögországban Athénban, Törökországban Isztanbulban, Ankarában és Ízmirben, Szíriában Damaszkuszban, valamint a Dél- Afrikai Köztársaságban Johannesburgban és Pretoriában. Felsőfokú oxfordi nyelvvizsgával rendelkezett. Számos angol nyelvű operatív technikai publikáció szerzője, valamint operatív DVD és CD szerkesztője.

Emléke szívünkben tovább él…

“Minden valami utolsóval ér véget. Egy utolsó gondolattal, egy utolsó lélegzetvétellel, egy utolsó szívdobbanással és a végső búcsúval…”
/Maija Hurme/

Exit mobile version