Belföld

Vége a recessziónak, már nem stagnál a magyar gazdaság!

2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit.

 Ezzel a stagnálást növekedés váltotta fel, és a várakozások szerint innentől pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. A szakértők előzetesen 0,5%-os GDP-bővülésre számítottak, a megnövekedett becslési bizonytalanságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a KSH jelentése kis mértékű pozitív meglepetést okozott – írja a Portfolio.

Éves alapon az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással kiigazítva) 1,7 százalékos volt a növekedés. A január-márciusi időszakban kevesebb volt a munkanap az idén, mint tavaly, ez az oka, hogy a nyers 1,1%-os növekedést a kiigazítások feljebb húzták. (Ez egyébként kicsit meglepő, hiszen a kiigazítási hatást ellensúlyozhatta volna, hogy 2024 szökőév, ami erősen szokott hatni a GDP-re.)

A gyorsbecsléskor nincsenek részletes adatok, amik elárulnák, mi húzta a gazdaságot, most is csak annyit tudunk, ami a rövid közleményből kiderül. Eszerint “a gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá”. Ez érthető, hiszen a reálkeresetek meginduló növekedésével lehetett arra számítani, hogy a belső keresletre érzékeny szolgáltató ágazatok bővülni tudnak. Az viszont kissé meglepő, hogy “a gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése”. Bár a márciusi termelési adat még nem áll rendelkezésre, ennek hiányában az elemzők inkább azt feltételezték, hogy az ipar enyhén pozitívan járulhatott hozzá a GDP-bővüléshez.

A KSH most először közölte ennyire korán, 30 napos határidővel a GDP-adatot, ezért a becslés bizonytalansága elvileg nagyobb, mint az eddigi t+45 napos jelentésnek volt. A hivatal közlése szerint a t+60 napos részletes adathoz képest ±0,2 százalékpont lehet a gyorsabb jelentések becslési pontatlansága.

Az év hátralévő felében fokozatos élénkülés várhat a magyar gazdaságra, elsősorban azért, mert a reálbérek emelkedése szép lassan feloldja a háztartások óvatosságát, és a lakossági fogyasztás dinamizálódhat. Bizonytalansági faktort jelent az exportteljesítmény, ezen keresztül pedig az ipari termelés alakulása. A külső környezet sokat romlott tavaly, a felvevőpiacaink lassulása az elmúlt negyedévekben nyomot hagyott a kivitelünkön. E két tényező vártnál rosszabb alakulása volt az oka, hogy az év elején jelentősen romlottak az idei növekedési várakozások. A 4-5%-os GDP-bővülésre vonatkozó kormányzati elképzelésekből is vissza kellett venni, mára már gyakorlatilag mindenki 2-3 közé várja a 2024-es éves átlagos GDP-növekedést, úgy, hogy negyedévről negyedévre gyorsuló tendencia jellemezheti a gazdaságot. Bár a friss adat minimális kellemes meglepetést jelent, az összképet nem befolyásolja akkora mértékben, hogy ezek a prognózisok érdemben változzanak.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magyar Péter olyan rössel újítja meg a baloldalt, hogy ihaj – óriási kár, hogy közben szóról szóra hozza a 2022-es paneleket

Szabó Viktor

A szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények

Szabó Viktor

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Szabó Viktor

Orbán Viktor: fontos, hogy Magyarország békepárti egységet mutasson

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Bizakodunk Robert Fico felépülésében, de most egyedül kell küzdenünk a békéért

Szabó Viktor

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Szabó Viktor

„Mozgás receptre” program indul Magyarországon

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: az európai választás meghatározó abból a szempontból, hogy békében vagy háborúban fogunk-e élni

Szabó Viktor

Magyarország maradjon a béke szigete! Békemenet lesz  június 1-jén!

Szabó Viktor