Site icon Cs3.hu

Jó hír a szentesieknek, újraindultak az egy napos beavatkozások a kórházban!

A közelmúltban úgynevezett kis nőgyógyászati műtétekkel indult újra útjára az egynapos beavatkozások sora a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati részlegén.

A beavatkozásokkal kapcsolatos részleteket Dr. Rácz Ferenc részlegvezető és Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója osztotta meg.

– Immár a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumának égisze alatt, több mint egy hónapja ismét végzünk egynapos beavatkozásokat a Szülészeti és Nőgyógyászati részlegen, melynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője volt segítségünkre. Szervezőmunkájuk eredményeképpen 2023. október 18-án megvalósult az első néhány operáció, egynapos beavatkozási forma alá tartozó műtét. Az egynapos beavatkozások körébe a terhességmegszakítás, a spontán vetélés befejezése, a méhnyálkahártya eltávolítás és egyéb olyan kis nőgyógyászati műtétek tartoznak, amelyek rövid altatásban elvégezhetők, és néhány órányi megfigyelés után a páciens biztonsággal hazabocsátható kísérőjével. A járóbeteg ellátás mindemellett továbbra is zavartalanul zajlik – mondta Dr. Rácz Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati részleg vezetője.

Ismertette: a járóbetegellátásban a terhesgondozás, illetve a szülés utáni utógondozás, az általános nőgyógyászati, valamint az ultrahangvizsgálatok vannak fókuszban. Ez azt jelenti, hogy minden helyi és környékbeli településen élő, illetve a közeli régiókból származó nőt és kismamát el tudnak látni és fel tudnak készíteni életük legmeghatározóbb eseményére, az anyává válásra.

Az egynapos beavatkozások menetét röviden Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője osztotta meg, akinek több fejlesztési terve is van a szentesi nőgyógyászati részlegen.

– Ahhoz, hogy az egynapos beavatkozásokat biztonságosan, megfelelő ütemben és módon el tudjuk végezni, nagyon sokat köszönhetünk Dr. Rácz Ferenc főorvos úrnak, aki a szervezés mellett maga is részt vesz a műtétek elvégzésében, Dr. Józsa Géza szülész-nőgyógyász kollégánkkal együtt. A beavatkozásokra jelenleg egy héten egy napon kerül sor Szentesen, de az igények emelkedésével az ellátást további napokon is biztosítani tudjuk. Betegeink a beavatkozásra kitűzött napon jelentkeznek az osztályon. A beavatkozásokat még aznap délelőtt elvégezzük, majd a páciensek egy modern, kényelmes ágyakkal és vizesblokkal ellátott szobában pihenhetnek az ébredés után. A nap végén kísérőikkel távoznak otthonukba – mondta el a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője.

Dr. Rácz Ferenc kiemelte: a centrum munkatársai fontosnak tartják, hogy azok a páciensek, akik hosszú évek, évtizedek óta a szentesi osztály dolgozóinak bizalmát élvezve felkeresték a kórházat, a továbbiakban is helyben, a lehető legrövidebb várakozási időn belül ellátásra kerüljenek. A klinika vezetőjének támogatásával a jövőben szeretné még hatékonyabbá tenni a szűrőprogramokat is, mellyel a minőségi ellátás mellett időt, pénzt és energiát tudnak megtakarítani a betegek számára.

– Örülünk, hogy az egynapos sebészeti ellátás bevezetésével Szentesen ismét magasabb szinten is el tudjuk látni a betegeinket. Ezzel egyrészt megkíméljük őket az utazástól az előzetes vizsgálatok, a műtét és a kontroll vizsgálatok napjain is, másrészt rövidebb időn belül megvalósul a tervezett beavatkozás. Egyúttal ellátási terhet veszünk le a szegedi klinikáról is – fogalmazott a szentesi részlegvezető.

Exit mobile version