Sport

A védelem összeállítása komoly fejtörést okozhat a szerbek ellen

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott szombaton legyőzi a vendég szerb csapatot a selejtezősorozat hetedik fordulójában, akkor karnyújtásnyira kerül az Európa-bajnoki részvételtől.

Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese újabb sikerrel hárompontos előnyre tenne szert a második szerbekkel szemben, a harmadik és ezúttal szabadnapos montenegróiaktól pedig öt pontra eltávolodna, így jövő kedden, a nyolcadik körben akár matematikailag is bebiztosíthatná a kijutását Litvániában. A döntetlen sem lenne rossz eredmény a magyaroknak, mert megőriznék vele az első helyüket, de akkor Montenegró lőtávolon, azaz három ponton belül maradna.

A nemzeti együttes egyik legnagyobb erőssége az volt az eddigi négy találkozón, hogy a védelme rendkívül stabil volt, mindössze egyetlen gólt kapott. Most viszont éppen a hátsó alakzat összeállítása okozhatja a legnagyobb fejtörést az immár magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakembernek, mivel a védelem vezére, Willi Orbán térdsérülése miatt nem bevethető. A problémát csak fokozza, hogy a másik két állandó kezdőnek számító belső védő közül a nyáron Hoffenheimbe igazolt Szalai Attila alig kap játéklehetőséget a klubjában, ami igaz az elsőszámú helyettesnek tekinthető ferencvárosi Botka Endrére is.

Ennek fényében a védekező középpályásoktól – vélhetően Styles Callumtól és a klubjában ugyancsak sokat mellőzött Nagy Ádámtól – ugyanolyan kiemelkedő teljesítményre lesz szükség, mint egy hónapja Belgrádban a 2-1-es győzelem alkalmával, amikor is egészen kiválóan szűrték meg a tavaly vb-résztvevő és klasszisokkal teletűzdelt rivális támadásait.

Amennyiben a negatív körülmények hatására bizonytalanabb lenne a nemzeti együttes hátul, azt a támadó triónak kell ellensúlyoznia gólokkal és Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, valamint Varga Barnabás egyaránt remek formának örvend. A Ferencváros gólkirály csatára már most 18 találatnál jár az idényben, Sallai szintén többször góllal segítette a Freiburgot, míg Szoboszlai azonnal a Liverpool vezéregyéniségévé vált, ráadásul csapatkapitánysága alatt még nem szenvedett vereséget a nyolc meccse veretlen magyar válogatott.

A zárt kapus hazai vereség után visszavágásra vágyó szerbeknek is lesz nagy hiányzója, de nekik elöl, ugyanis a Juventus támadója, Dusan Vlahovic hátfájdalmai miatt nem áll Dragan Stojkovic szakvezető rendelkezésére. Az önálló országként első Eb-szereplésére hajtó Szerbia győzelmi céllal érkezik a magyar fővárosba, s ha ezt eléri, akkor átveszi a vezetést a csoportban.

A csoport másik találkozóján az egyaránt nyeretlen bolgárok és litvánok csapnak össze Szófiában, ahol a győztes legfeljebb a matematikai esélyét tarthatja életben a kijutásra.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett – szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek “pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A telt házas Puskás Arénában szombaton 20.45-kor a francia Francois Letexier sípjelére kezdődik a magyar-szerb csoportrangadó, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetít.

Eb-selejtező, G csoport, 7. forduló (szombat): MAGYARORSZÁG – Szerbia, Puskás Aréna 20.45- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Szabó Viktor

Világranglista vezető és Európa-bajnok lett a csongrádi származású Kovács Marci

Szabó Viktor

Hibátlanul vizsgáztak a csongrádi karatésok

Szabó Viktor

Harmincnál is többen focitáboroztak Kisteleken

Szabó Viktor

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

Szabó Viktor

Ilyet sem láttál még: foggal húzták el a mindszenti kompot + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Gőzerővel készül Párizs az olimpiára, miközben a szakértők terrorveszélyre figyelmeztetnek

Szabó Viktor

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

Szabó Viktor

Száznál is többen futottak Szent Iván éjszakáján Szentesen

Szabó Viktor