Site icon Cs3.hu

Káposztás hétvége Csongrádon

Először szólalt meg az ökörszarv kürt, Orgovány Gábor jóvoltából, és csattant az ostor is 14-et Csongrádon a Káposztafőző versenyen.

A látványos kezdést követően, Gyovai Zsolt képviselő úr köszöntötte a csapatokat és Gergely Ildikót születésnapja alkalmából, aki hosszú évek óta a rendezvény főszervezője. 13.00 órakor meggyújtották a tüzet és 36 főzőhelyen vette kezdetét az idei megmérettetés, amelyen természetesen mi más, mint a káposzta kapta a főszerepet. Minden társaság találó nevet viselt, de voltak olyanok is, akik néhai főzőtársukra emlékezve nevezték el a csapatukat. Az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek erre a hagyományokra épülő eseményre, leginkább családi és baráti társaságok. Nagy lendülettel vágtak bele a versenyzők a fába a káposztába és bár mindenki kapott tűzrakó helyet, akadtak olyanok is, a sparhelt-et is elhozták, mások pedig a hagyományos agyag edényben bíztak, már, ami az ízeket és a zsűrit illeti. A legtöbben töltött káposztát készítettek és minden főzőhelyen akadtak titkos fűszerek is. A zsűri már nagyon rutinos az értékelés terén, hiszen hosszú évek óta járnak erre a rendezvényre, és nagyon elégedettek minden évben. Az ételek mellett a tálalás is fontos eleme volt a versenynek így akadtak, akik igencsak kietettek magukért, hiszen egy egész asztal díszelgett az őszi természet kincseitől. Mások kézzel festett családi étkészletet hoztak erre az alkalomra. A hangulat kissé füstös, de hihetetlenül emelkedett volt. Az asztaltársaságok egymást is megkínálták a főétel mellé készített finomságokból és bár számos visszatérő is van a főzők között,  most is számos új barátra leltek a résztvevők.

„Valóban nagyon meghatározó ez az esemény a városunk életében immár 14. alkalommal, mivel egyre többen érkeznek évről-évre és büszkén mondhatom, hogy mára már nemzetközivé nőtte ki magát a Káposztafőző Verseny. Legnagyobb örömünkre Belchatówból a testvérvárosunkból is jöttek vendégeink, akik nagyon jól érzik itt magukat, és többen már a következő évi versenyt tervezik. Annyira jó látni, hogy mindenki, szó szerint jóízűen beszélget, félreteszik a hétköznapi gondokat, csak a jókedv és a finom ételek íze és illata hatja át a Dob utcát. Sok-sok támogatónk van, aminek nagyon örülök. Számomra ez a legnagyobb megtiszteltetés, hogy ennyien eljönnek, támogatnak bennünket, fontos számukra a család a barátok. 2018 óta a rendezvény legfőbb anyagi támogatója a Csongrád Városi Önkormányzat. Feledhetetlenek ezek az esték. Együtt vannak az emberek, együtt vagyunk. Ez a legfontosabb!-mondta el Gergely Ildikó.

Az eredményhirdetésre 19.00 óra magasságában került sor. Most is nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen nem csak finom, hanem különleges ételeket is kóstolhattak. A „hagyományos” és „kreatív” kategóriákban, kiosztásra került az „Arany bogrács”- díj, „Ezüst vágódeszka” és „Bronz fakanál”- díj amit 2023-ban:

Hagyományos kategória I. helyezett: Kovács Family: cigány káposzta étellel kapott.

                                       II. helyezett: Ad Hoc csapat: töltött káposztával.

                                    III. helyezett: Csongrádi Katolikus Ifi csapat: Erdélyi rakott káposztával.

Kreatív Kategória: I. helyezett: Bugaci Betyár: rakott töltött káposztát készített.

                            II. helyezett: Káposzta Fejek csapata: Swiss Air levessel.

                           III. helyezett: Sörimádók csapata, akik cigány káposztát készítettek.

Vándordíjat kaptak: Hajdú Tamás és csapata azaz Dudus barátai akik 14 éve vesznek részt a versenyeken és minden alkalommal a hagyományteremtés keretein belül különleges ételeket készítenek. Idén káposztás csorbaleves volt a menü.

A tálalásért különdíjban részesült a Vitnyédi Zsiványok csapata.

A sátor dekorációjáért különdíjat kapott a Csongrádi Nyugdíjas Pedagógus Klub, az Ínyencek csapata. Az ötletességet is külön jutalmazták, ezt pedig a Csipet Csapat kapta, szüreti birkapörköltjükért. A Vad Katicák pedig a különlegesen elkészített Bigos ételükért kaptak szintén különdíjat.

Exit mobile version