Belföld Térség

Igyunk alkoholos italt a vízparton, vagy maradjunk a víznél? – Dr. Szilágyi István elárulja!

Lassan mindegyik fürdőhely megnyitja kapuit a vendégek előtt, a hőmérő higanyszála idén nyáron is a magasba kúszik. A nagy meleg megterhelő lehet a szervezetre, így jobban járunk, ha elővigyázatosak vagyunk. Miként tudunk védekezni a hőség ellen? Dr. Szilágyi István belgyógyász szakorvos elárulja!

Hosszú évekkel ezelőtt a 30 Celsius fokos meleg is riasztó volt. Pár éve viszont a tél után szinte berobban a nyár nem kímélve az emberi szervezetet. A 30C fokot már csak áhítozzuk, mivel évek óta jócskán fölötte van a nyári csúcshőmérséklet, ami hónapokon keresztül kitart.

A meleggel kapcsolatos riasztást 3 fokú skálán közli a meteorológia. Sárga szín, ha a napi átlag a 25C fokhoz közelít. Narancssárgával jelölik, ha 3 napon át meghaladja a 25C fokot a napi hőmérséklet, és a vörös jelzés pedig a 27C fokot meghaladó napi átlag hőmérsékletet jelzi. Nem kérdés, hogy a 30C fok feletti hosszas időszak megviseli a szervezetünket, de hogy mennyire és milyen módon, illetve, hogy hogyan védekezzünk ellene, arról Dr. Szilágyi István belgyógyász szakorvost kérdeztük.

Mik lehetnek a hőség következményei az emberi szervezetre nézve?

Elsősorban a fokozott izzadás, a napszúrás és a hőguta, ami egy komolyabb következmény. A napszúrás fejfájást, hányingert és rossz közérzetet okoz. A hőguta a test túlzott felmelegedését, ezáltal a szervezet hőemelkedését, hőleadási zavarát idézheti elő. Ilyenkor gyakran hőemelkedést és lázat is észlelhetünk egyéb más tünetek mellett, mint például az elektrolit háztartás zavara, fejfájás, hányinger, a kiszáradás veszélye miatt vesefunkció zavar. Ilyen esetekben indokolt az orvosi segítség kérése.

Hogyan védekezhetünk a hőség ellen, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen következményeket?

A megelőzés a legjobb védekezés. Leginkább javasolt, hogy nagy melegben és erős napsütés esetén a hűvös és árnyékos helyet keressék, főként az idősek, a tartósan betegek a kismamák, de vonatkozik ez a gyerekekre és az egészségesekre is, ha viszonylag hosszabb időt töltenek a szabadban.

Javasolt-e változtatni az étkezési szokásokon és a folyadékbevitel mennyiségén?

Természetesen igen. Mindenképpen a könnyű ételek fogyasztása javasolt. Gyakran esünk abba a hibába, hogy csak naponta egyszer étkezünk, de ez nem helyes. A napi többszöri, könnyen emészthető étkezést ajánlom, gyümölcsök, levesek és zöldség formájában. Egy-egy jégkrém, vagy fagyi fogyasztása üdítő hatású ilyenkor. Nagyon fontos a folyadékbevitel. Lehetőleg szénsavmentes víz, limonádé, tea, (gyógy-gyümölcstea) formában.

Mi a helyzet az alkoholos italokkal?

A szeszes italok fogyasztása nagy melegben nem javasolt, mivel akkora mennyiség, ami folyadékot pótol, veszélyeket rejt, illetve pont ellentétes hatást válthat ki. A legoptimálisabb, ha 17 fokos vagy szobahőmérsékletű folyadékot iszunk, de igény szerint ennél hidegebb is lehet. Az egészséges felnőtt szervezetnek, napi 2-3 liter a szükséglete. A gyermekek és az idősek kiszáradásra hajlamosak, ezért rájuk fokozottan kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A csecsemők esetében, 6 hónapos korig elég az anyatej, nem szükséges külön pótlás.

A nyár a napozás és a strandolás időszaka, mire figyeljünk ilyenkor?

Leginkább a tűző napon való tartózkodás időszakára. Vegyük figyelembe a bőrgyógyászok ajánlását és kísérjük figyelemmel az UV sugárzás erősségét. A testhőmérséklet folyamatos hűtése is fontos szempont, akár vízbe mártózással, vagy árnyékba húzódással. A tűző nap ellen a fejünk árnyékolásával, vagy ha erre nincs lehetőség, kendő, nyári sapka vagy kalap használatával védekezzünk.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

Szabó Viktor

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor

Orbán Viktor: ez a választás a háborúról és a békéről szól

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: a háborús helyzet egyre rosszabb, a legnagyobb veszélyt a NATO ukrán missziója jelenti

Szabó Viktor

Menczer Tamás: hazudik, aki szerint nem a háború vagy béke kérdése a legfontosabb Európában

Szabó Viktor

Megújul a természet, megújul a lelkünk: pünkösdhétfő színes, aranyló lepkerajai

Szabó Viktor

Magyar Péter olyan rössel újítja meg a baloldalt, hogy ihaj – óriási kár, hogy közben szóról szóra hozza a 2022-es paneleket

Szabó Viktor

A szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények

Szabó Viktor

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Szabó Viktor