Belföld Térség

Igyunk alkoholos italt a vízparton, vagy maradjunk a víznél? – Dr. Szilágyi István elárulja!

Lassan mindegyik fürdőhely megnyitja kapuit a vendégek előtt, a hőmérő higanyszála idén nyáron is a magasba kúszik. A nagy meleg megterhelő lehet a szervezetre, így jobban járunk, ha elővigyázatosak vagyunk. Miként tudunk védekezni a hőség ellen? Dr. Szilágyi István belgyógyász szakorvos elárulja!

Hosszú évekkel ezelőtt a 30 Celsius fokos meleg is riasztó volt. Pár éve viszont a tél után szinte berobban a nyár nem kímélve az emberi szervezetet. A 30C fokot már csak áhítozzuk, mivel évek óta jócskán fölötte van a nyári csúcshőmérséklet, ami hónapokon keresztül kitart.

A meleggel kapcsolatos riasztást 3 fokú skálán közli a meteorológia. Sárga szín, ha a napi átlag a 25C fokhoz közelít. Narancssárgával jelölik, ha 3 napon át meghaladja a 25C fokot a napi hőmérséklet, és a vörös jelzés pedig a 27C fokot meghaladó napi átlag hőmérsékletet jelzi. Nem kérdés, hogy a 30C fok feletti hosszas időszak megviseli a szervezetünket, de hogy mennyire és milyen módon, illetve, hogy hogyan védekezzünk ellene, arról Dr. Szilágyi István belgyógyász szakorvost kérdeztük.

Mik lehetnek a hőség következményei az emberi szervezetre nézve?

Elsősorban a fokozott izzadás, a napszúrás és a hőguta, ami egy komolyabb következmény. A napszúrás fejfájást, hányingert és rossz közérzetet okoz. A hőguta a test túlzott felmelegedését, ezáltal a szervezet hőemelkedését, hőleadási zavarát idézheti elő. Ilyenkor gyakran hőemelkedést és lázat is észlelhetünk egyéb más tünetek mellett, mint például az elektrolit háztartás zavara, fejfájás, hányinger, a kiszáradás veszélye miatt vesefunkció zavar. Ilyen esetekben indokolt az orvosi segítség kérése.

Hogyan védekezhetünk a hőség ellen, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen következményeket?

A megelőzés a legjobb védekezés. Leginkább javasolt, hogy nagy melegben és erős napsütés esetén a hűvös és árnyékos helyet keressék, főként az idősek, a tartósan betegek a kismamák, de vonatkozik ez a gyerekekre és az egészségesekre is, ha viszonylag hosszabb időt töltenek a szabadban.

Javasolt-e változtatni az étkezési szokásokon és a folyadékbevitel mennyiségén?

Természetesen igen. Mindenképpen a könnyű ételek fogyasztása javasolt. Gyakran esünk abba a hibába, hogy csak naponta egyszer étkezünk, de ez nem helyes. A napi többszöri, könnyen emészthető étkezést ajánlom, gyümölcsök, levesek és zöldség formájában. Egy-egy jégkrém, vagy fagyi fogyasztása üdítő hatású ilyenkor. Nagyon fontos a folyadékbevitel. Lehetőleg szénsavmentes víz, limonádé, tea, (gyógy-gyümölcstea) formában.

Mi a helyzet az alkoholos italokkal?

A szeszes italok fogyasztása nagy melegben nem javasolt, mivel akkora mennyiség, ami folyadékot pótol, veszélyeket rejt, illetve pont ellentétes hatást válthat ki. A legoptimálisabb, ha 17 fokos vagy szobahőmérsékletű folyadékot iszunk, de igény szerint ennél hidegebb is lehet. Az egészséges felnőtt szervezetnek, napi 2-3 liter a szükséglete. A gyermekek és az idősek kiszáradásra hajlamosak, ezért rájuk fokozottan kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A csecsemők esetében, 6 hónapos korig elég az anyatej, nem szükséges külön pótlás.

A nyár a napozás és a strandolás időszaka, mire figyeljünk ilyenkor?

Leginkább a tűző napon való tartózkodás időszakára. Vegyük figyelembe a bőrgyógyászok ajánlását és kísérjük figyelemmel az UV sugárzás erősségét. A testhőmérséklet folyamatos hűtése is fontos szempont, akár vízbe mártózással, vagy árnyékba húzódással. A tűző nap ellen a fejünk árnyékolásával, vagy ha erre nincs lehetőség, kendő, nyári sapka vagy kalap használatával védekezzünk.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére ki fog maradni a NATO őrült akciójából

Szabó Viktor

Elapadt a Tisza vidéken

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Nézőpont Intézet: akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: itt az ideje a magyar gazdaság újabb dimenzióváltásának

Szabó Viktor

Farkas Sándor: az állattartásnak meghatározó szerepe van és lesz is a mezőgazdaságban

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Európa a tűzzel játszik, a béke és a háború határmezsgyéjén egyensúlyoz

Szabó Viktor