Csongrád

Csongrádon kötött ki a szállodahajó, amiről hozunk pár érdekességet!

Ismét utasokat szállító úszójármű tette be hajócsavarját a Tisza magyarországi szakaszára! Csongrádon kötött ki a Victor Hugo szállodahajó, aminek utasait gazdag programkínálat várta a településen.

Az iho.hu egy érdekességre is felhívta a figyelmet: az urbanlegend szerint egyszer egy rádióbemondó félreolvasta a jármű rövidített nevét, és így Ötödik Hugóként új nevet kapott francia íróról elnevezett szállodahajó.

A CroisiEurope tulajdonában álló hajó egyszer már eljutott ennél távolabbra is, 2004-ben Tokajban járt. Ez a cég legkisebb hajója, a méret és a Tisza hajózhatóságának összefüggése nem véletlen. Ennek ellenére a hajó 2013-ban egyszer már a folyó fogságába esett Szegednél, akkor egy hetet kellett várnia az esősebb időre, melynek kivételesen azért örülhettek a hajó utasai, mert tovább haladhattak felfelé a Tiszán.

A hajó kacifántos utat jár be, hogy Nyugat-Európából eljuthasson a Tisza magyarországi szakaszára: Strassbourgtól a Rajnán lehajózik Gustavsburgig, onnan a Majnán felfelé Bambergig, ahonnan Kelheimig a Majna-Duna-csatornát veszi igénybe. A Dunán a szerbiai Titelig tart az út, onnan fordul rá a Tiszára. Itt található a becsei duzzasztó, amelynek zsilipkamrája meghatározza az átbocsájtható hajók legnagyobb méretét, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a Victor Hugo-nál nagyobb hajót Csongrád nem fog már látni.

A hajó hossza 82,5, szélessége 9,5 méter, merülése viszont csak hetven centi, tehát egy horgászladikéval vetekszik. Testvérhajójával, a Mona Lisával együtt Belgiumban épült 2000-ben, húszfős személyzete – amelynek nagy része magyar – száz utast szolgál ki.

Fotó: Csongrád Facebook oldala



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Frontális karambol történt Csongrádon

Szabó Viktor

Sport és élménytábor lesz Csongrádon

Szabó Viktor

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor