Csongrád

Csongrádon kötött ki a szállodahajó, amiről hozunk pár érdekességet!

Ismét utasokat szállító úszójármű tette be hajócsavarját a Tisza magyarországi szakaszára! Csongrádon kötött ki a Victor Hugo szállodahajó, aminek utasait gazdag programkínálat várta a településen.

Az iho.hu egy érdekességre is felhívta a figyelmet: az urbanlegend szerint egyszer egy rádióbemondó félreolvasta a jármű rövidített nevét, és így Ötödik Hugóként új nevet kapott francia íróról elnevezett szállodahajó.

A CroisiEurope tulajdonában álló hajó egyszer már eljutott ennél távolabbra is, 2004-ben Tokajban járt. Ez a cég legkisebb hajója, a méret és a Tisza hajózhatóságának összefüggése nem véletlen. Ennek ellenére a hajó 2013-ban egyszer már a folyó fogságába esett Szegednél, akkor egy hetet kellett várnia az esősebb időre, melynek kivételesen azért örülhettek a hajó utasai, mert tovább haladhattak felfelé a Tiszán.

A hajó kacifántos utat jár be, hogy Nyugat-Európából eljuthasson a Tisza magyarországi szakaszára: Strassbourgtól a Rajnán lehajózik Gustavsburgig, onnan a Majnán felfelé Bambergig, ahonnan Kelheimig a Majna-Duna-csatornát veszi igénybe. A Dunán a szerbiai Titelig tart az út, onnan fordul rá a Tiszára. Itt található a becsei duzzasztó, amelynek zsilipkamrája meghatározza az átbocsájtható hajók legnagyobb méretét, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a Victor Hugo-nál nagyobb hajót Csongrád nem fog már látni.

A hajó hossza 82,5, szélessége 9,5 méter, merülése viszont csak hetven centi, tehát egy horgászladikéval vetekszik. Testvérhajójával, a Mona Lisával együtt Belgiumban épült 2000-ben, húszfős személyzete – amelynek nagy része magyar – száz utast szolgál ki.

Fotó: Csongrád Facebook oldala


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hazai pályán zárták a szezont az ifjú csongrádi vízilabdások

Szabó Viktor

Fiatalokat meghazudtoló időket úsztak a szeniorok Csongrádon

Szabó Viktor

Ecuadorból Csongrádra – világutazó fedezte fel a település szépségeit – VIDEÓ!

Szabó Viktor

Miniszteri elismerést kapott a csongrádiak kiváló oktatója

Szabó Viktor

Sikeresen burkoltak a Sághy diákjai

Szabó Viktor

Teltházas volt a nyárindító buli a Körös-toroki Laguna Beach-ben

Szabó Viktor

Csongrádon is öröm volt gyereknek lenni a hétvégén

Szabó Viktor

Az apákat és a nagyapákat ünnepelték a csongrádi oviban

Szabó Viktor

A szentesi és a csongrádi gyógyfürdő is az ország legolcsóbbjai között van

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább