Site icon Cs3.hu

Középkori magyar uralkodókról hallhatnak előadást a szentesiek

Budapest, 2022. május 23. Budapest egyetlen önálló, Árpád fejedelmet ábrázoló lovasszobra a fõváros III. kerületében az Óbudai Árpád Gimnázium elõtt, a Katinyi mártírok parkjában. A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászmûvész bronz alkotása, amit a felvidéki Galántán öntöttek formába. A szobor részletei, mint a tegez, az íjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár történészek útmutatásai alapján, történeti leletek pontos másaként lettek kidolgozva. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

2023. május 18-án 18 órától Dr. Varga Gergely István, az Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos munkatársa tart előadást Szentesen a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban „A magyar uralkodóházak archeogenetikai vizsgálatáról”.

A történeti genetikai kutatásokat Kásler Miklós a 2010-es évek első felében kezdte meg, a fővédnök Erdő Péter bíboros úr.

A Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának szegedi laborjában több középkori magyar uralkodó (Turul-dinasztia, avagy az Árpád-ház) azonosításán dolgoznak a csontmaradványokból kinyerhető DNS-minták segítségével.

Exit mobile version