Site icon Cs3.hu

Mélypontról indította az évet az ingatlanpiac

Red modern apartment houses

Red modern apartment houses

Az eladó ingatlanok iránti kereslet országosan 50 százalékkal csökkent éves összevetésben, és ez az arány igaz Csongrád-Csanád vármegyére is. A vevőknek viszont jó hír, hogy jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest.

A hazai lakáspiacra jellemző, hogy a decemberi uborkaszezon után januárban új lendületet vesz ez a szegmens, ám ez idén elmaradt – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A választékra viszont nem lehet panasz, hiszen jóval nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen megcsappant. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint részben a bizonytalanabb gazdasági környezet okozza a pangást. 

– A bázishatást is meg kell említeni, tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, mivel az inflációs félelmek miatt a lakáspiacon kerestek helyet a megtakarításuknak – tette hozzá. Ezenfelül a kedvezményes feltételekkel bíró, támogatott zöldhitel is pörgette tavaly a piacot, ám ez a konstrukció már nem érhető el. 

Jelentős csökkenés 
Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28–36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Pest, Vas, Zala és Csongrád-Csanád vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten.

Tízéves negatív rekord 

A Duna House Cégcsoport becslése alapján 2023 januárjában országosan 5853 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció az év első hónapjában. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest pedig 46 százalékos visszaesést jelent. 

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben kitértek arra is, hogy a lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodniuk az eladási árak újragondolásával – magyarán csökkentésével –, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek. 

Vonzó a falusi csok 

A lakáspiaci lassulás közepette a falusi csokos ingatlanok jól szerepelnek, ami a kedvezmény részét képező és jelenleg elérhető legnagyobb összegű lakásfelújítási támogatásnak is köszönhető – közölte az ingatlan.com. Elemzésük szerint idén januárban Csongrád-Csanád vármegyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a nem falusi csokos településeken 560 ezer forint volt, szemben a falusi csokosokra jellemző 193 ezer forinttal. 

Vármegyénkben tavaly a kereslet 8,5 százaléka koncentrálódott a falusi csokos településeken eladó ingatlanokra, szemben az egy évvel korábbi 8,1 százalékos aránnyal. Januárban a legnagyobb kínálattal rendelkező falusi csokos települések közül Üllésen, Ásotthalmon, Földeákon és Csanyteleken az átlagos négyzetméterár 110–245 ezer forint volt. 

delmagyar.hu

Exit mobile version