Site icon Cs3.hu

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő

Toasting with Champagne at Christmas Dinner

Toasting with Champagne at Christmas Dinner

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, az ország ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.  

    A közlemény szerint a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka belföldi piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra. A magyar export legfontosabb célországai között van az idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország.
    Az országba érkező import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.
    Arra is kitértek, hogy a pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiséget, mind az értéket tekintve; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt – tették hozzá.
    Az elmúlt húsz évben a világ pezsgőtermelése 70 százalékkal nőtt, és már a bortermelés 8 százalékát adja. A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mennyiségét tekintve mintegy 16 millió hektoliter. A vezető gyártók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország – ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel háromnegyedét.
    A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így a termék iránt már egész évben stabil a kereslet. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben – olvasható a NAK közleményében.

MTI, fotó: EE

Exit mobile version