Site icon Cs3.hu

Semjén Zsolt: a katolikus tankönyvcsalád kiadása a vallásszabadság megvalósulása

Budapest, 2022. december 12. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (b) és Tóth Tamás, az MKPK titkára a Szent Imre-tankönyvcsalád bemutatóján a budapesti D50 Kulturális Központban 2022. december 12-én. Az MKPK fenntartásában mûködõ Katolikus Pedagógiai Intézet 2018-ban kezdte meg a tananyagfejlesztést, melynek eredményeként 2021-ben - 76 év szünet után - jelenhettek meg a katolikus közismereti tankönyvcsalád elsõ kötetei a Szent István Társulat kiadásában. MTI/Szigetváry Zsolt

A katolikus tankönyvcsalád kiadása a vallásszabadság megvalósulásának egy fejezete – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Szent Imre-tankönyvcsalád bemutatóján hétfőn Budapesten.

    Semjén Zsolt kiemelte: az egyház küldetése az üdvösség és az egész ember szolgálata, és e szolgálatából következik, hogy közfeladatot vállal át az államtól, például az egészségügy, a szociális szféra vagy az oktatás területén.


    Az állam pedig “felismeri és elismeri” ezt a szolgálatot, és az “állampolgári jogegyenlőség alapján” ugyanúgy finanszírozza az egyházi közfeladatot átvállaló intézményeket, mint a hasonló feladatot ellátó államiakat.
    Hozzátette: ha az állam nem ezt tenné, nem pusztán állami és egyházi intézmény között tenne különbséget, hanem gyerek és gyerek, beteg és beteg, szociális ellátott és szociális ellátott között.
    Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke ismertette: 2018-ban kezdte meg az MKPK fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet a tananyagfejlesztést, melynek eredményeként 2021-ben – 76 év szünet után – jelenhettek meg a katolikus közismereti tankönyvcsalád első kötetei a Szent István Társulat kiadásában.
    Veres András kiemelte: meggyőződése, hogy a tankönyvcsaláddal nemcsak a katolikus, hanem a teljes közoktatást sikerült jelentős mértékben erősíteni.

MTI, fotók: Szigetváry Zsolt

Exit mobile version