Felgyő

TOP 10-ben a felgyői lovas család csikója –  első magyarként a világbajnokságok történetében

Minden évben Franciaországban, mégpedig Lyonban kerül megrendezésre a Fiatal Lovak Világbajnoksága. 2022-ben a felgyői Kacziba család történelmet írt a 2016-ban született HSH fajtájú Champion Nadli F nevű csikóval, aki a 9. helyen végzett az idei versenyen a 6-7 éves lovak kategóriájában.

Számos ország nevez a világ minden tájáról, így 60-70 csikó versenyez három napon keresztül. Elsőként a díjlovaglásban, második nap a 7 kilométeres terepszakaszon a befejező napon pedig a díjugratásban mérik össze tudásukat.

„Magyar ló még soha nem végzett az első tíz hely egyikén a világversenyek történetében- mondta el Kacziba Pál tenyésztő.

„Ez a fiatal ló itt született Felgyőn, és természetesen a vérvonala és a családfa alapján egyértelmű volt, hogy versenyezni fog. Jelenlegi tulajdonosa Herczku Zsuzsanna, a lovas pedig Kaizinger Balázs. Nagyon izgultunk a verseny alatt, hiszen tudtuk hogy nagyon jó felkészülést kapott Németországban, de még így is óriási eredmény, amit ez a hat éves kanca futott. Terepen hibátlanul ment, nem késett időben és a díjugratásban is tökéletes pályát teljesített. 50 indulóból az eredményei alapján a számunkra hihetetlenül rangos 9. helyen végzett. Természetesen követjük minden tenyésztett lovunk előmenetelét, figyeljük a versenyeket, és folyamatos a kapcsolattartás. A család amelyből ez a csikó kikerült nagyon jó jellemzőkkel bír számos díjat kapott, mint például az év lova, de a fiatal ló elért eredménye így is páratlan és hihetetlenül büszkék vagyunk rá. Minden újonnan született csikó a szemünk fénye, és természetesen van érzelmi kötődés, nem véletlen hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük őket. Emellett nagyon értékesek és az eredményeiknek köszönhetően híresek. Az hogy magyar ló ilyen eredményt ért el óriási dolog. Nemcsak szakmai tudás és megfelelő származás kell ahhoz, hogy egy ló híressé és eredményessé váljon. Fontos, hogy jó tulajdonságokkal rendelkezzen a mozgás a megjelenés és a tartás terén is. Mentálisan is felkészültnek kell lennie, hiszen egy ilyen nagyszabású versenyen csak akkor tud kiválóan teljesíteni, ha az adott közeg megszokott a számára, nem zavarhatja meg az a hatalmas tömeg az új környezet, ami őt körülveszi, nem beszélve az utazásról, amit szintén nagyon jól kell viselniük. Tökéletesen kell koncentrálnia, és összhangban lenni a lovasával. Erre már születésétől kezdve fel kell készítenünk, tudatosan kell őt gondozni, nevelni és szocializálni. Ez szeretet, odaadás, rengeteg ráfordított idő és energia nélkül nem megy. Mi hiszünk abban, hogy minden lovunk megtalálja az útját. Születésüktől kezdődően ebben a szellemiségben neveljük, versenyeztetjük, lovagoljuk őket. A tenyésztett lovaknak van egy úgynevezett szakága, amely ha lehet így fogalmazni már a vérükben van. Szeretik a felkészüléseket, hihetetlenül figyelnek és várják a velük való foglalkozást. A versenyszellem bennük van, amely az évek folyamán nagyon jól fejleszthető.” -mondta el a felgyői tenyésztő.

Ha egy világversenyen ilyen szép eredményt ér el egy csikó, folyamatos az útja a versenyzés terén. A következő lépcsőfok az olimpia lehet, ahol a világ legjobbjai között magyar csikó szerepelhet.

T.G.

Fotók: CDE Mondial du Lion – Minden jog fenntartva!



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A nyár slágere az országban egyedülálló felgyői kecsketej jégkrém

Szabó Viktor

Hűtött védőitallal segít az önkormányzat Felgyőn

Szabó Viktor

Figyelmeztetnek a csongrádi és felgyői szülők: idegen leskelődik a gyerekek után!

Szabó Viktor

Nincs Felgyő falunap nélkül

Szabó Viktor

Egy emberként fogott össze Felgyő a gyerekekért

Szabó Viktor

Gyereknapot tartanak Felgyőn

Szabó Viktor

Húsvéti meglepetés Felgyőn

Szabó Viktor

A csongrádi zsaruk elől nincs menekvés: felgyői tolvajt fogtak az egyenruhások

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Itt az ideje egy újabb összefogásnak! Segítsünk a felgyői Anasztáziának!

Szabó Viktor