Csongrád

Megújultak a csongrádi belváros halászházai

A Népi Építészeti Program támogatásával nyolc belvárosi halászház nádtetőcseréjét valósította meg a csongrádi önkormányzat, amelyeket csütörtökön adtak át.

A csongrádi belváros Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek. A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyige feketével „húzták el”. A deszkaoromzatot, néhol a kaput és a kerítést is díszítették.

A felújítást a Népi Építészeti Program, 2019 óta a Teleki László Alapítvány keretén belüli pályázat útján sikerült megvalósítani. A Népi Építészeti Program a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, így méltán kerülhetett a programba a mi Belsővárosunk felújításra szoruló házai is. 

A támogatás célja:

Forrás biztosítása olyan, Magyarország területén álló népi építészeti emlékek

– veszélyelhárítását,

– állagmegóvását, valamint

– részleges vagy teljes helyreállítását

megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítéséhez, valamint épületfelújítási és karbantartó tevékenységekhez, amelyek az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, egyedi védelem alatt álló elemei. A forrás felhasználása ezen elsődleges célja mellett támogatja a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értéket hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemeinek értékőrző-megújító kezdeményezéseinek előkészítését is. A forráson keresztül a város célja a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása volt a hagyományos építési technikák újraélesztésével.

Elnyert támogatás: 21 092 007 Ft

Projekt összköltsége: 34 773 711 Ft

Önerő: 13 574 026 Ft

Projekt kezdési időpontja: 2022. március 1. 

Projekt befejezése: 2022. október 30. 

A műemléki védelem alatt álló épületek felújítása, csak és kizárólag az Örökségvédelmi Hivatal engedélyével lehetséges. Az engedély megszerzéséhez, statikai szakvéleményre, faanyagvédelmi szakvéleményre, és engedélyezési tervekre volt szükség, majd az elkészült dokumentumokat engedélyezésre be kellett nyújtani az Örökségvédelmi Hivatal részére, akik hozzájárultak a kivitelezés megvalósításához. A tervezési szakasz után a kivitelezési munkák júliusban indultak az Öregvár 60. száma alatti halászház felújításával, majd folyamatosan zajlottak az előzetes ütemterv szerint.  Egy nádtető felújítás mérettől és időjárástól függően 3 hetet vett igénybe. Az előzetes faanyagvédelmi szakvélemények alapján minden ház tetőszerkezetét gombaölő és rovarölőszerrel kezelték, a szükséges helyeken elvégezték a szarufák bárdolását, cseréket és a tetőszerkezeti hibák kijavítását. 

Akik ellátogatnak „Csongrád ékkövébe” a Belvárosba, láthatják, hogy szépen megújultak a korabeli halászházak. A műemlék védelem alatt álló épületek méltón tükrözik az elmúlt korok emlékeit. Csongrád Városi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a védett ingatlanok állagmegóvására, felújítására, a csongrádi értékek megőrzésére. Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség további pályázatok benyújtására, így a védett épületek felújítására.

NÉPI Építészeti Program -Csongrádi belvárosi halászházak nádtető felújítása

Nádtető felújítással érintett ingatlanok: 

 • Öregvár utca 52.
 • Öregvár utca 56.
 • Öregvár utca 58.
 • Öregvár utca 60.
 • Öregvár utca 55.
 • Öregvár utca 51. – melléképület
 • Ék utca 1.
 • Ék utca 18.

Csak Örökségvédelmi engedélyes tervdokumentációk készültek a következő halászházak esetében:

 • Gyökér utca 19.
 • Öregvár utca 53.
 • Öregvár utca 47.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kozma Orsival kezdődik szombaton a Csongrádi Advent

tk_arpad

Eltűnés miatt keresnek a csongrádi rendőrök egy 16 éves lányt

tk_arpad

A jeges úton két járműnek sodródott a szentesi Tisza-hídon egy autó

cs3_admin

2023. januárjában indulhat a duális képzés Csongrádon az Alföldi Agrárszakképzési Centrumban

tk_arpad

Közmeghallgatás Csongrádon

cs3_admin

Szombaton Újbor Fesztivál Csongrádon

tk_arpad

Tizenhárom évvel ezelőtti gyilkosság miatt állt bíróság elé egy csongrádi férfi – a holttest azóta sem került elő

tk_arpad

Egy csongrádi pár lopott pénzből fizetett a kibérelt apartmanért

tk_arpad

Csongrádon verekedett egy szentesi férfi

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább