Csongrád

Megújultak a csongrádi belváros halászházai

A Népi Építészeti Program támogatásával nyolc belvárosi halászház nádtetőcseréjét valósította meg a csongrádi önkormányzat, amelyeket csütörtökön adtak át.

A csongrádi belváros Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek. A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyige feketével „húzták el”. A deszkaoromzatot, néhol a kaput és a kerítést is díszítették.

A felújítást a Népi Építészeti Program, 2019 óta a Teleki László Alapítvány keretén belüli pályázat útján sikerült megvalósítani. A Népi Építészeti Program a védett népi építészeti emlékek eredeti történeti szerkezeteinek megtartó szemléletű megújulását támogatja, így méltán kerülhetett a programba a mi Belsővárosunk felújításra szoruló házai is. 

A támogatás célja:

Forrás biztosítása olyan, Magyarország területén álló népi építészeti emlékek

– veszélyelhárítását,

– állagmegóvását, valamint

– részleges vagy teljes helyreállítását

megelőző és megalapozó előkészítő dokumentációk, kutatások elkészítéséhez, valamint épületfelújítási és karbantartó tevékenységekhez, amelyek az épített örökségnek műemléki értéket képviselő, egyedi védelem alatt álló elemei. A forrás felhasználása ezen elsődleges célja mellett támogatja a területi védelem alatt álló együttesek meglévő egyedi történeti értéket hordozó (jellemzően külső, homlokzati) elemeinek értékőrző-megújító kezdeményezéseinek előkészítését is. A forráson keresztül a város célja a hagyományos építészeti értékek megőrzése és helyreállítása volt a hagyományos építési technikák újraélesztésével.

Elnyert támogatás: 21 092 007 Ft

Projekt összköltsége: 34 773 711 Ft

Önerő: 13 574 026 Ft

Projekt kezdési időpontja: 2022. március 1. 

Projekt befejezése: 2022. október 30. 

A műemléki védelem alatt álló épületek felújítása, csak és kizárólag az Örökségvédelmi Hivatal engedélyével lehetséges. Az engedély megszerzéséhez, statikai szakvéleményre, faanyagvédelmi szakvéleményre, és engedélyezési tervekre volt szükség, majd az elkészült dokumentumokat engedélyezésre be kellett nyújtani az Örökségvédelmi Hivatal részére, akik hozzájárultak a kivitelezés megvalósításához. A tervezési szakasz után a kivitelezési munkák júliusban indultak az Öregvár 60. száma alatti halászház felújításával, majd folyamatosan zajlottak az előzetes ütemterv szerint.  Egy nádtető felújítás mérettől és időjárástól függően 3 hetet vett igénybe. Az előzetes faanyagvédelmi szakvélemények alapján minden ház tetőszerkezetét gombaölő és rovarölőszerrel kezelték, a szükséges helyeken elvégezték a szarufák bárdolását, cseréket és a tetőszerkezeti hibák kijavítását. 

Akik ellátogatnak „Csongrád ékkövébe” a Belvárosba, láthatják, hogy szépen megújultak a korabeli halászházak. A műemlék védelem alatt álló épületek méltón tükrözik az elmúlt korok emlékeit. Csongrád Városi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a védett ingatlanok állagmegóvására, felújítására, a csongrádi értékek megőrzésére. Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz lehetőség további pályázatok benyújtására, így a védett épületek felújítására.

NÉPI Építészeti Program -Csongrádi belvárosi halászházak nádtető felújítása

Nádtető felújítással érintett ingatlanok: 

 • Öregvár utca 52.
 • Öregvár utca 56.
 • Öregvár utca 58.
 • Öregvár utca 60.
 • Öregvár utca 55.
 • Öregvár utca 51. – melléképület
 • Ék utca 1.
 • Ék utca 18.

Csak Örökségvédelmi engedélyes tervdokumentációk készültek a következő halászházak esetében:

 • Gyökér utca 19.
 • Öregvár utca 53.
 • Öregvár utca 47.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Topsi Bálint csongrádi plébános volt a Retro Rádió ébresztőműsorának “vendége”

Szabó Viktor

Kívül-belül megújult a csongrádi ravatalozó épülete

Szabó Viktor

Szentesi és csongrádi testnevelő is kapott elismerést

Szabó Viktor

Árad a Tisza, nem üzemel a híd sem Csongrádnál!

Szabó Viktor

Péntek este kigyulladt egy lakóház Csongrádon

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád környékén is razziázik a rendőrség

Szabó Viktor

Mától Szentesre és Csongrádra is érkezik a dupla nyugdíj

Szabó Viktor

Házasság hete lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Cs3.hu Család! Itt az ideje egy újabb összefogásnak! Segítsünk a felgyői Anasztáziának!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább