Site icon Cs3.hu

Magyarország a 22. a digitális fejlettséget mérő uniós index szerint

Man working at home office and use smartphone

Man working at home office and use smartphone

Az Európai Unió tagállamainak digitális fejlődését mutató Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) 2022-es mutatói alapján Magyarország a 27 tagállam között a 22. helyen áll, a ranglistán egy helyet előre lépett, megelőzve Szlovákiát – közölte az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért szerdán az MTI-vel.

    A szövetség értékelése szerint a 22. hely továbbra is súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban.
    A közleményben hangsúlyozták, Magyarország továbbra is viszonylag jól teljesít a digitális infrastruktúrában, ugyanakkor az állampolgárok digitális készségei, a vállalkozások digitális felkészültsége terén hatalmas a lemaradás.
    Kiemelték, az uniós mutatók alapján Magyarország jól áll a vezetékes szélessávú internet-hozzáférés terén,  az uniós átlagnál jóval magasabb a legalább 1 gigabit/másodperc(Gbps) sebességet kínáló hozzáférések aránya.
    A digitális közszolgáltatások igénybevételében is jelentős előrelépés történt a pandémia idején, a hazai internethasználók 81 százaléka vett igénybe online közigazgatási szolgáltatásokat, ami 17 százalékpontos javulás az előző évhez képest, és 16 százalékponttal jobb az EU-s átlagnál.
    Továbbra is hatalmas a lemaradás a vállalkozások digitalizációjában. A magyar vállalkozások többsége nem használja ki a digitális technológiák kínálta lehetőségeket, a DESI 2022-es számai szerint csupán 34 százalék a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k aránya, ami jelentősen elmarad az uniós 55 százaléktól.
    A DESI indexben a lakosság digitális kompetenciáit, illetve a digitálisan felkészült munkavállalók és IT-szakemberek rendelkezésre állását tükröző humán tőke mutató alapján Magyarország egy helyet rontva a 23. helyen áll. A 16 és 74 év közötti magyar lakosság 49 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, míg az uniós átlag 54 százalék – olvasható az IVSZ közleményében.

MTI, foto: EE

Exit mobile version