Belföld

Gulyás Gergely: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett

Az uniós helyreállítási alap forrásairól szóló megállapodással – melyeket egyébként konstruktívnak és rendkívül nagy mértékben előrehaladottnak ítélt – kapcsolatos kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: kormány a jogszabályokat tartja be, a házszabály szerint egy ülésszakban négyszer van joga gyors jogalkotást kezdeményezni.

    Az egészségügyi és pedagógus béremelésekről tárcavezető szerint akarategység van az EU és a kormány közt. Éppen ezért tartják károsnak azt, hogy a baloldal és nemzetközi szövetségesei meg akarják akadályozni, hogy Magyarország az egyébként az országnak járó európai uniós forrásokhoz hozzájusson.
    A LIBE bizottság jelentéséről azt mondta: ma az Európai Parlament az, amely szándékosan ássa alá az európai értékeket, és hosszabb ideje rágalomhadjárat folyik Magyarország ellen.
    A jogállamisági jelentés elvileg nem blokkolhatja a helyreállítási pénzekről szóló megállapodást, de mivel a kérdés politikai, nem lehet tudni – foglalta össze. Hozzátette: a magyar helyreállítási terv és a beadott operatív programok az EU által előírt feltételeknek mindenben megfelelnek, így jogi akadálya nincsen.
    A határvédelemről szólva ismertette: a kormány döntött a határvadász egységek létrehozásáról és a javadalmazásukról is, és abban bíznak, hogy  már szeptemberben sor kerülhet az első egységek felavatására.
    Magyarország eddig is saját erőből védte az EU déli határát és ezután is képes lesz erre – tette hozzá a tárcavezető.
    Gulyás Gergely szólt arról is: a magyar mezőgazdaság egy jó évben képes 22 millió ember ellátására. Idén az aszály évtizedek óta nem látott problémát okoz, de idén is elegendő lesz a termelés Magyarország ellátására, sőt talán még marad is.
    Ettől független a kormány és az agrárminiszter felajánlása Ukrajnának, hogy kihozza a gabonát Ukrajnából és eljuttatja azt máshová.
    Kérdésre válaszolva úgy ragált a budapesti ukrán nagykövet hazahívására: Magyarország nem minősíti, hogy más államok kit küldenek ide és kit hívnak haza, de örülnek annak, ha olyan képviselőik vannak Budapesten, akik nem ellenségként, hanem partnerként tekintenek a magyar kormányra.
    Gulyás Gergely a magyar diplomácia sikereként értékelte, hogy Ukrajna úgy válhatott csak EU tagjelölt országgá, hogy az egyik kritériumként a nemzetiségi jogokat maximálisan tiszteletben kell tartania.
    A Gyurcsány Ferenc bejegyzéseire vonatkozó kérdésre azt mondta, látják az ellenzéki politikus megnövekedett aktivitását, amit az elmúlt napokban azzal is tanúsított, hogy “az ifjúsági tagozatát” és saját képviselőit  kiküldte tüntetni kata módosítása ellen, amit annak idején ők nem szavaztak meg.
    Kijelentette: a paksi atomerőmű működtetéséhez szükséges minden nukleáris elem rendelkezésre áll, a működés folyamatos és semmi nem veszélyezteti azt.
    Gulyás Gergely jelezte: a közeljövőben jelentést kap a kormány a geotermikus energia helyzetéről. Németh Szilárd ezt megerősítve hozzátette: az illetékes tárca többször is foglalkozott vele, több tanulmány is készült, csak a nagy ráfordítás miatt nem érte meg eddig. Az elszabadult gáz- és villanyárak miatt most azonban más a helyzet.

MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Lemondott az MSZP két társelnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Szabó Viktor

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor

Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Az emberek világosan megüzenték, békét akarnak!

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke

Szabó Viktor

Szentes és Magyarország választ – ÉLŐ közvetítés!

Szabó Viktor